Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Furnizorii de energie, amendaţi şi de ANPC cu 192.000 de lei: Unii nu aveau licenţă

2
17 Jan 2022 15:10:20
Autor: Afrodita Cicovschi

22 de furnizori de energie au primit amenzi totale de 192.000 lei din partea ANPC, în urma contraleolor derulate de autoritate asupra modului de respectare a prevederilor privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie.

Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aflat sub directa coordonare a preşedintelui Mihai Culeafă şi a directorului general Paul Anghel, a finalizat alte 22 de acţiuni de control la companii furnizoare de energie electrică şi gaze naturale către consumatorii casnici.
 
Ca atare, comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat şi măsura recalculării tuturor  facturilor care nu respectă prevederile legii.
 
Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:
● nu a fost aplicată plafonarea şi compensarea preţurilor conform OUG118/2021 începând cu  01.11.2021;
● furnizarea de energie electrică, fără licenţă;
● nerespectarea termenului de facturare şi facturarea comasată pe două luni;
● informările privind compensarea facturilor de energie electrica şi gaze naturale, transmise clienţilor, nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea;
● contractele emise nu conţin preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate;
● practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.
Comandamentul pentru Energie îşi continuă verificările până pe data de 31 martie 2022. 
În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică şi gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamaţie online sau în scris (prin poştă sau predare personală la sediile Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor, ale căror adrese sunt stipulate pe site-ul www.anpc.gov.ro).
 
Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziţia consumatorilor din toată ţara un număr de telefon şi o adresă de e-mail dedicate. 
Aceştia sunt invitaţi  să apeleze numărul de telefon, cu tarif normal, 021.307.67.89, de luni-vineri, între orele 8.00-16.00 sau să acceseze adresa de e-mail energie@anpc.ro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

muresan anna
17.01.2022, 16:05:51

Praf in ochii consumatorilor tepuiti din toate partile!

Radu Mircea
17.01.2022, 16:50:15

# Dragi ''esperti'' mai terminati cu amenzile pentru furnizori , ca-i doare drept in basca . Amenzile le vom plati tot noi , incluse pe shest in facturi . Nu facem decit sa aprovizionam bugetul de stat in plus decit taxele si accizele (40 - 50 % din pretul gazelor si al curentului) luate deja de la furnizori .

Modifică Setările