Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Furnizorii de energie electrică încep să-şi notifice clienţii asupra dublării preţului. Legea consumatorului vulnerabil ajută doar 10% din populaţie

43
9 Sep 2021 08:59:04
Autor: Afrodita Cicovschi

Preţul energiei electrice va continua să crească, dublându-se pentru clienţii anumitor furnizori, ceea ce îi poate aduce pe unii consumatori în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, în ciuda ajutoarelor şi suplimentelor acordate de stat.

Specialiştii în energie semnalează de ceva timp preţul uriaş al MWh pe care furnizorii de energie sunt nevoiţi să-l achite producătorilor, pentru a-şi asigura cantitatea de energie electrică viitoare, cea care va fi furnizată în plină iarnă consumatorilor. Iar aceste preţuri sunt preluate şi de presa de specialitate: miercuri, 8 septembrie, Electrica a cumpărat de la CE Oltenia energie bandă pentru primul trimestru din 2022 la 560 de lei, în total 50 MW putere orară, iar Hidroelectrica a vândut, tot în 8 septembrie, energie bandă la peste 500 de lei/MWh (perioada 1 aprilie – 31 martie), două pachete de câte 5 MW orari, după cum scrie economica.net.
 
Spre comparaţie, preţurile regăsite în prezent în facturile românilor sunt cuprinse între 350 şi 380 de lei.
De altfel, în ultima perioadă tot mai mulţi furnizori de energie şi-au informat clienţii ale căror contracte pe piaţa concurenţială se apropie de final că vor fi nevoiţi să majoreze substanţial preţurile din cauza tarifelor percepute de producători.
 
Spre exemplu, Restart Energy şi-a anunţat clienţii că este obligată să modifice substanţial preţul energiei active din facturi. Un client a primit pe mail o notificare prin care află că de la 1 octombrie acest preţ va creşte cu peste 120%, de la 0,250 la 0,557 lei pe kilowatt, scrie libertatea.ro.
 
În notificarea transmisă prin mail, compania motivează creşterea prin „evoluţiile şi dificultăţile notorii de pe pieţele de energie electrică interne şi internaţionale”, ce „au condus la creşteri fără precedent ale preţurilor la energie electrică şi constituie o modificare de circumstanţe care îndreptăţeşte Restart Energy la actualizarea preţului contractual”.  Distribuitorul de energie detaliază cauzele care au condus la dublarea preţului:
 
  • cotaţiile internaţionale ale certificatelor de emisii de CO2 (care au un impact direct în costul  de producţie al unor producători de electricitate), 
  • refuzul unora dintre producătorii / furnizorii de energie  electrică cu care Restart Energy a încheiat contracte pentru asigurarea cantităţilor necesare de energie pentru  alimentarea portofoliului propriu de a livra cantităţile contractate (sens în care Restart Energy acţionează pe căile legale în încercarea de a obliga contractanţii în cauză la respectarea obligaţiilor asumate), 
  • creşterea fără precedent a preţurilor la energie electrică pe pieţele operate de OPCOM (pe care Restart Energy este nevoită să achiziţioneze energie având în vedere cele semnalate la punctul (2) de mai sus), 
  • lipsa aproape totală a investiţiilor în noi capacităţi de producţie din ultima perioadă, 
  • consumul ridicat de energie electrică pe fondul  temperaturilor extreme precum şi alţi factori”.  
 
În notificarea trimisă clienţilor, Restart Energy arată într-un tabel că toţi ceilalţi furnizori vor vinde energia electrică activă la preţul de 0,557 lei/kWh, la care se adaugă tarifele de transport, cele de distribuţie, taxa de cogenerare, certificatele verzi şi acciza, preţul final plătit de consumator ajungând la 0,995 – 1,049 lei/kWh. Preţurile sunt prezentate de Restart Energy într-un tabel şi privesc furnizorii E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea, Delgaz Grid, SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Sud, SDEE Transilvania Nord şi Distribuţie Energie Oltenia. 
 
Toate aceste costuri se vor reflecta în viitoarele facturi ale furnizorilor de energie electrică şi pot aduce o mare parte dintre cetăţeni în imposibilitatea de a achita facturile, în ciuda ajutoarelor de încălzire şi suplimentelor pentru plata facturilor de energie electrică reglementate prin Legea consumatorului vulnerabil.
 
De altfel, în Legea consumatorului vulnerabil se spune că pot beneficia de ajutor de încălzire 747.000 de gospodării, reprezentând 10% din total gospodării existente în România, respectiv 1,9 milioane de persoane. 
 
747.000 de gospodării din cele peste 9 milioane care au contracte cu furnizorii de energie electrică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

mitrut
9.09.2021, 09:10:55

Guvernul asta e criminal. Furnizorii astia sunt o inventie ticaloasa, menita a jefui populatia si a rasplati politicul.

+17 (23 voturi)
Radu Mircea
9.09.2021, 09:22:32

# Numa' vesti bune . Astept si notificarile celor de la gaze , ca si ei au dificultati de aprovizionare . ln rest preturile marfurilor de la raft le constat singur cind merg la magazin .

+19 (19 voturi)
Ionel Marcu
9.09.2021, 09:19:30

Și eu am trecut din martie la Restart Energy dar încă mai plătesc 0,63 lei/kW, preț final. Dacă RE mărește prețul înainte de martie 2022, când expiră contractul, pot să-i acționez în judecată așa cum ei îi acționează pe furnizorii lor care nu respectă prețurile și cantitățile contractate? Pe lista de prețuri din tabelele ANRE prezentate on line, Restart Energy a căzut de pe primele unu-două locuri în decembrie, cam pe locul 90. Lista este foarte volatilă și se modifică de la oră la oră, ca la bursă.

+10 (14 voturi)
Fahrenheit 451
9.09.2021, 09:21:24

Aha, unde-i nenea ăla cu ,,Restart Energy-ul'' care se lăuda că el a făcut și a dres, jignind românii pe aici că sunt proști! Între noi, românii, dacă avem ceva de zis, scris etc. trebuie să învățăm să ne adresăm civilizat, dacă dorim să ne CIVILIZĂM! Excepție fac politicienii de proastă calitate umană pe care-i avem! Ăștia, politrucii, nu trebuie iertați! Avem instituții ale Statului care ar putea trage de mânecă furnizorii de energie electrică care umflă nepermis facturile, motivând cu bla-bla-bla! Practic, ce doresc acești șmecheri e să se îmbogățească rapid pe seama cetățenilor! Guvernanții spun că pot ajuta 10|% din populația ,,vulnerabilă''. Dar ceilalți cum sunt, invincibili? În afară de specialii cu pensii și salarii speciale ceilalți consumatori sunt vulnerabili! Și banii ptr. cei vulnerabili de unde se iau, nu din bugetul Statului, îi aduce Cîțu de acasă? Acum guvernanții se gândesc să crească salariul minim... se gândesc! Creșterea prețului la energie va duce la creșterea tuturor prețurilor, iar românii nu mai pot suporta aceste creșteri dacă nu vor fi compensate prin mărirea salariilor și a pensiilor, dar nu la speciali, că ăia au de unde plăti!

-7 (15 voturi)
Till Eulenspiegel
9.09.2021, 09:25:31

bucurati-va de liberalism rromani, cazzo trebuie sa plateasca imprumuturile, daca nu au reusit sa va omoare de spaima cu covidul, sigur va caliceste cu scumpirile

-14 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările