Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Furnizorii de energie electrică, verificaţi în urma sutelor de reclamaţii trimise de români în contextul liberalizării

2
1 Mar 2021 11:29:26
Autor: Afrodita Cicovschi

Furnizorii de energie electrică sunt verificaţi de Autoritatea de reglementare în Energie şi de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în urma sutelor de reclamaţii trimise de români în contextul liberalizării, a informat luni ANRE.

În contextul liberalizării pieţei de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2021, ANRE şi ANPC au demarat acţiuni de control la furnizorii de energie electrică privind:
 
verificarea utilizării unor eventuale practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu consumatorii de energie electrică (ANPC);
 
verificarea modului în care sunt respectate dispoziţiile legale privind transmiterea către consumator a confirmării încheierii contractului, pe un suport durabil, într-un termen rezonabil din momentul încheierii contractului la distanţă şi cel târziu la momentul livrării produselor sau înainte de începerea prestării serviciului solicitat (ANPC);
 
verificarea modului în care sunt respectate dispoziţiile legale privind emiterea lunară a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal (ANRE);
 
verificarea modului în care sunt respectate dispoziţiile legale privind facturarea de către furnizor a consumului energiei electrice în perioada cuprinsă între două citiri consecutive a aparatului de măsurare efectuate de operatorul de reţea (ANRE);
 
verificarea respectării de către furnizorii de ultimă instanţă a obligaţiei de a-şi informa, pe tot parcursul anului 2021, clienţii casnici beneficiari de serviciu universal cu privire la ofertele concurenţiale proprii aplicabile şi la dreptul de a încheia un contract pe piaţa concurenţială cu oricare furnizor licenţiat (ANRE). 
 
„Pe măsura finalizării, concluziile acţiunilor de control desfăşurate la furnizorii de energie electrică vor fi făcute publice”, a informat ANRE.
 

Sute de reclamaţii trimise ANPC

 
Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit sute de reclamaţii din partea consumatorilor legate de serviciile prestate pe piaţa liberă de energie.
 
„Sunt 298 de sesizări cu privire la nemulţumiri ale consumatorilor români, de la 1 ianuarie până azi, legate de serviciile prestate de această piaţă liberă, fie că vorbim de întârzieri la semnarea contractelor, fie că vorbim de întârzieri de a li se trimite forma contractului sau actele adiţionale, sau nemulţumiri legate de preţul pe KWh sau pe metru cub”, a spus Paul Anghel, directorul general al ANPC.
 
El a subliniat că, din perspectiva informării consumatorilor, atât Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, cât şi ANPC au făcut publice informaţii cu privire la posibilitatea consumatorilor de alege unul sau altul dintre furnizori şi că, din perspectiva supravegherii pieţei, împreună cu ANRE, în perioada următoare va fi demarat un control amplu legat, inclusiv, de clauzele abuzive din contractele existente la noii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.
 
"Acolo unde vom constata că sunt clauze care creează dezechilibre semnificative între drepturi şi obligaţii le vom trimite instanţelor judecătoreşti să se pronunţe asupra caracterului abuziv sau, pe cale, amiabilă vom discuta cu reprezentanţii operatorilor economici pentru a modifica acele clauze", a subliniat Paul Anghel, precizând că acele 298 de reclamaţii dau teme pentru controalele pe care instituţia le face pentru supravegherea pieţei la nivel naţional.
 
Acesta a mai menţionat că ANPC a postat mesaje de informare pe site-ul instituţiei, pe Facebook şi pe celelalte canale de comunicare şi că, în urma discuţiilor cu ministrul energiei, Virgil Popescu, cu conducerea Consiliului Concurenţei şi a ANRE s-a constatat că sunt anumit societăţi care nu informau corect consumatorii cu privire la posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică sau de gaze.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vasile Naftuli
1.03.2021, 13:28:46

Din 01.01.2021 s-a dat drumul la hoție pentru societățile de distribuție a energiei electrice și al gazelor; trebuie formată pătura de capitaliști „democrați” pe banii abonaților.

-3 (5 voturi)
Capelin Amar
1.03.2021, 13:54:02

Vasile Naftuli Faci o confuzie între furnizori și distribuitori dar nu ești singurul care încurcă personajele. Nu-i o vină prea mare acest lucru. Dar trebuie să clarificăm situația și să înțelegem rolurile celor doi agenți economici din lanțul de vânzare a energiei electrice. Furnizorul este de fapt un negustor de energie; el cumpără de la producători și vinde la clienții săi. Pe de altă parte, distribuitorul preia energia electrică de la transportatorul național (Transelectrica) și o aduce prin rețelele locale până la ușa consumatorilor. Așadar, lanțul întreg arată astfel: Producător - Furnizor - Transportator - Distribuitor - Client. Prețurile (mai bine zis tarifele) practicate de transportatori și distribuitori sunt reglementate de ANRE iar cele ale furnizorului sunt liberalizate. Dacă privim întreg lanțul și reținem faptul că fiecare componentă este purtătoare de profit vom înțelege de ce prețul energiei electrice crește de trei ori de la producător la consumatorul final. Iar grosul afacerii se află într-adevăr la "furnizori" care nu riscă nimic deoarece ei doar fabrică facturi și pun adaos la marfa lor fără să participe cu ceva la producerea energiei. Aici trebuie căutate rădăcinile șmecheriei, a umflării prețurilor și la orbirea guvernului care lasă câștigul cel mai însemnat la mâna unor favoriți bine plasați care spoliază populația și întrețin corupția din sistem. Sunt multe de spus pe subiect dar ne-am învățat să luăm aberațiile, abuzurile, șmecheria legalizată și alte escrocherii drept normalitate și nu mai reacționăm. Păcat că ne lăsăm prostiți prea ușor iar guvernanții se vaită de mama focului că nu au bani deși aceștia le scapă printre degete din neștiință. Sau poate din interes. Al lor, bineînțeles.

-1 (3 voturi)
Modifică Setările