Gata cu munca de acasă! 60% dintre companii vor să îşi cheme angajaţii la birou în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aproximativ 60% dintre companii au în plan să reînceapă munca de la birou din luna martie, arată un sondaj realizat la finalul anului trecut de către Undelucram.ro, comunitate online care oferă recenzii despre angajatori, informaţii salariale sau mediul de lucru din companii. Pe de altă parte, 40% dintre angajaţi spun că acasă au lucrat mai mult timp şi au fost mai eficienţi decât la birou.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2020 şi cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajaţi şi a 583 de manageri de HR din toată ţara.

În ceea ce priveşte angajatorii (583 de răspunsuri), cele mai multe companii care au răspuns la sondaj sunt din domenii precum IT&C, comerţ/retail, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii şi altele), servicii de externalizare (BPO), sănătate, transport şi logistică, producţie industrială.

22% dintre companii au reluat munca de la birou din ianuarie

17% dintre aceste companii au revenit la muncă (în special în magazine/fabrici) la finalul stării de urgenţă (mai 2020), iar aproape 22% au renunţat la telemuncă la începutul acestui an. Odată ce numărul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor să reia munca de la birou. Astfel, 57% dintre companii au în plan să îşi cheme angajaţii la lucru din luna martie. Aproape 4% dintre companii şi-au planificat ca angajaţii să lucreze remote definitiv.

În ceea ce priveşte angajaţii, 65% dintre cei 3.752 respondenţi spun că au lucrat de acasă în ultimul an. Dintre salariaţii care şi-au desfăşurat munca de acasă, 40% au afirmat că au lucrat mai mult timp şi au fost mai eficienţi. Pe de altă parte, 30% dintre ei au răspuns că acasă au lucrat mai puţin timp, dar le-a crescut eficienţa. 18% dintre angajaţi au afirmat că le-a scăzut şi timpul de lucru şi eficienţa, iar 11% au spus că a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficienţa.

Dintre cei 3.752 de respondenţi, cei mai mulţi provin din domenii precum IT&C, comerţ/retail, producţie industrială, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii şi altele), servicii de externalizare.

40% dintre angajaţi- afectaţi de lipsa interacţiunii

„Sperăm că datele acestui sondaj să le fie de folos managerilor de HR, liderilor de echipe, dar şi administratorilor de spaţii de birouri poate chiar şi autorităţilor. Sperăm că informaţiile din acest studiu vor ajuta angajatorii să găsească «reţeta» potrivită a muncii hibrid, îmbinând cât mai eficient pentru echipe, munca de la birou cu munca de acasă. Ne-ar bucura ca angajatorii să aloce mai multe resurse sănătăţii fizice şi psihice a angajaţilor pentru că, din păcate, acestea au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost şi primele tăiate din pachetul de beneficii salariale”, a declarat Costin Tudor, fondator şi CEO al Undelucram.ro.

Aproape 40% dintre angajaţii care au lucrat de acasă au declarat că starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2%) şi foarte mult (13,8%) afectată de lipsa interacţiunii faţă în faţă. În schimb, 35% dintre angajaţii care au lucrat remote au spus că au fost afectaţi puţin de lipsa interacţiunii, iar 22% foarte puţin. În jur de 2,3% spun că nu le-a fost afectată starea.

Stările cele mai frecvente cu care s-au confruntat au fost: temere (48,2%), nervozitate (23,2%), stres (20%), anxietate (14%).

1 din 5 angajaţi şi-a pierdut locul de muncă

În jur de 19,2% dintre angajaţi spun că şi-au pierdut serviciul, 16% au intrat în şomaj tehnic, iar 11,2% au avut mai puţin de lucru.

Cu toate acestea, aproape jumătate (49%) sunt încrezători în siguranţa locului de muncă, iar 29% foarte încrezători. Restul de 22% nu au încredere în viitorul jobului lor.

Companiile, optimiste: 80% dintre ele îşi menţin echipele sau recrutează

În ceea ce priveşte companiile, o treime dintre ele (31,2%) au făcut disponibilizări între iunie şi decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajaţii cu studii medii şi persoanele necalificate (57,6%).

De asemenea, 57,3% dintre companii au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing, iar 9% nu au mai decontat serviciile de transport. 23% dintre angajatori spun că nu au tăiat niciun beneficiu din pachetul salarial.

Dacă anul trecut, o treime dintre companii au renunţat la angajaţi, anul acesta 20% dintre companii au în plan să disponibilizeze între 5-50% din personal. Restul companiilor şi-au planificat creşteri de personal (13% dintre companii) sau menţinarea numărului actual de angajaţi (67%).

„Acest sondaj ne arată că putem fi optimişti. Am observat în comunităţile de social media că în ultimele săptămâni apar tot mai multe anunţuri de recrutare pentru experţi în resurse umane, dar şi alte tipuri de roluri în departamentele companiilor. Faptul că firmele îşi caută specialişti în HR, denotă că lucrurile întră în mişcare în interiorul organizaţiilor”, afirmă Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite