Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Gata cu prevenirea! ANAF trece direct la amenzi, dacă nu găseşte noile case de marcat la comercianţi

3
17 Jul 2019 15:26:52
Autor: Elena Deacu

Fiscul va amenda direct comercianţii care nu s-au dotat cu noile case de marcat, abaterile urmând să fie sancţionate cu până la 10.000 de lei, suspendarea activităţii şi confiscarea banilor nejustificaţi. Circa 400.000 de firme riscă amenzi.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect prin care propune ca Legea Prevenţiei să nu se mai aplice şi pentru nerespectarea obligaţiei de a avea noile case de marcat. În prezent, cei care nu au apucat să se doteze cu noile case de marcat primesc doar un avertisment, la prima abatere.

Odată ce proiectul Finanţelor va fi aprobat, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum şi confiscarea sumelor nejustificate.

„Măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligaţia de dotare cu noile dispositive nu au motive obiective pentru neconformare, în condiţiile în care au fost emise autorizaţii de distribuţie pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activităţi economice, iar distribuitorii autorizaţi au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziţionat şi instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situaţii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecţi”, transmit Finanţele.

MFP mai subliniază faptul că „toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populaţie au obligaţia de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale şi de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normative”.

„În acest context în care MFP a epuizat măsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziţie, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere”, conchide Ministerul.

Circa 400.000 de firme riscă amenzi

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, stadiul implementării la zi a aparatelor de marcat noi este următorul:

- 537.510 înregistrate în sistemul informativ al ANAF

- 472.044 cu identificator fiscal atribuit                                                                               

- 407.579 în funcţiune la contribuabili.

Cu toate acestea, un document al Guvernului arăta „că este necesară înlocuirea unui număr de aproximativ 800.000 de aparate de marcat”.

Astfel, circa 400.000 de firme care nu au aparatele în funcţiune până în prezent riscă amenzi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
17.07.2019, 18:11:50

Dupa ce toata lumea le-a cumparat, casele marcat ..noi , vor aparea cele " si mai noi " :)))) Obligatoriu de cumparat !

+2 (2 voturi)
Adrian Foangǎ
17.07.2019, 18:30:14

In sfarsit. De 5-6 ani se tot roaga de japitze sa intre in randul lumii si sa isi cumpere case de marcat moderne. Cu amenzile pe ei! Mama lor de evazionisti!

DG Gabriel
17.07.2019, 22:21:48

Cine livreaza aceste case de marcat? Adica: a cui e afacerea? Intreb si io.