Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Gata cu ştampila şi la stat. Cu ce va fi înlocuită

4
12 Sep 2019 19:39:06
Autor: Elena Deacu

Instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe o serie de documente, într-o încercare de debirocratizare care a trecut de Parlament şi mai aşteaptă doar acordul preşedintelui Klaus Iohannis.

Mai precis, miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, prin vot final, un proiect care stabileşte că instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale. Ştampila va mai fi obligatorie pentru stat doar dacă este prevăzută în mod special în vreo lege.

Iniţiatorii susţin că, la ora actuală, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată.

„Un model de bună practică întreprinsă de Statul român este reprezentat de facilitarea interacţiunii între instituţiile statului şi persoanele fizice şi juridice de drept privat, precum şi a entităţilor fără personalitate juridică, prin încetarea obligativităţii ştampilării contractelor, declaraţiilor, cererilor etc. în relaţia cu autorităţile publice. Acest demers reprezintă un prim pas spre modernizarea şi simplificarea raporturilor ce se stabilesc între subiectele de drept menţionate anterior, dar nu suficient. Pentru o reală facilitare a acestor interacţiuni şi pentru consolidarea efectivă a relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică, este esenţială eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei pe documentele emise sau solicitate de către cea din urmă”, afirmă iniţiatorii.

Proiectul completează legislaţia actuală prin adăugarea instituţiilor statului în cadrul categoriilor de persoane care nu sunt obligate să folosească ştampila, atât în relaţia cu persoanele private, fie ele fizice sau juridice, cât şi în relaţia cu alte autorităţi sau instituţii de stat.

„După intrarea în vigoare a prezentei legi, este necesar ca fiecare persoană de drept public să facă o evaluare a legislației din domeniul să de competență (legislație primară, secundară, terțiară) și să decidă menținerea sau eliminarea obligației aplicării ștampilei pedocumentele emise de aceasta, în funcție de anumite condiționalități/rațiuni (importanța documentului, legislație europeană, tratate internaționale, relații între state, etc)”, arată parlamentarii.

Semnătura electronică, în loc

Drept înlocuitor, iniţiatorii propun folosirea semnăturii electronice, care este promovată în Ununea Europeană ca mijloc de reducere a birocraţiei, în anul 2016 fiind adoptat şi un regulament în acest sens.

Această schimbare vine să completeze o măsură similară adoptată în iulie 2017, când s-a hotărât că firmele şi cetăţenii persoane fizice nu mai sunt obligate să aplice ştampila pe niciun document necesar în relaţia cu instituţiile publice, nici chiar pe contractele încheiate cu statul.

Măsura adoptată miercuri a fost susţinută de un grup larg de parlamentari, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie. După votul final din Parlament, iniţiativa legislativă mai trebuie promulgată doar de preşedintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sorin Barbu
12.09.2019, 21:29:09

Un loc de şrampilã fecale de la toți Românii pentru stat .

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
13.09.2019, 01:19:06

Stampila o falsifica orisicine...mai ales plastografu' PONTA...... ..tot cu degetu-i mai sigur....bagat in rect si aplicat pe document....amprenta cu fecale nu mai poate fi de nimeni imitata....

+1 (1 vot)
dominic paul
12.09.2019, 22:06:52

Instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe o serie de documente, nu in scopul debirocratizarii, ci pentru ca statul roman "Romania SRL" nu mai are legitimitate.

0 (2 voturi)
Popescu Virgilius
12.09.2019, 23:18:28

In loc de stampila se va cere o adeverinta -in 3 exemplare- precum ca n-ai nevoie de stampila ! Cu ocazia asta se vor mai angaja 10 000 de functionari pentru eliberarea si inregistrarea adeverintelor respective.

+2 (4 voturi)
Modifică Setările