Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Industriaşii vor să decaleze cu 30 de luni calendarul scumpirilor la gaze şi energie, agreat de România cu FMI şi UE

0
26 Jun 2013 20:08:57
Autor: Dan Străuţ
Preşedintele CONPIROM, Vasile Turcu, vrea să amânăm scumpirile până în decembrie 2015
Preşedintele CONPIROM, Vasile Turcu, vrea să amânăm scumpirile până în decembrie 2015

Liderii mai multor confederaţii patronale şi sindicale din industrie s-au întâlnit miercuri cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru a identifica soluţiile de stopare a efectelor scumpirii utilităţilor.

În industriile afectate de scumpirea utilităţilor lucrează 500.000 de oameni; aceştia nu ar mai avea ce pune pe masă familiilor pe care le întreţin, dacă respectivele industrii ar cădea, iar riscul este maxim. Am vorbit cu dl ministru să realizăm o simulare a efectelor scumpirilor în industrie, să avem o bază pe care să cerem decalarea calendarului până în decembrie 2015“, a declarat pentru „Adevărul“ Vasile Turcu, preşedintele Confederaţiei Patronatelor din Industria Românească (CONPIROM), după întrevederea avută cu ministrul Energiei.

Costurile cresc, preţurile scad

În siderurgie, costurile cu energia au crescut cu 35% în ultimii opt ani, perioadă în care preţul oţelului – ca produs finit – a scăzut semnificativ, iar marja de profit nu trece de 5%. Siderurgiştii – şi am dat doar un exemplu, ca ei mai sunt şi petrochimiştii, producătorii de îngrăşăminte sau colegii din industria sticlei – sunt la limita dintre câştig şi pierdere. Dacă vor cădea aceste industrii, din motivul absurd al scumpirii gazelor, va fi nevoie de 3-4 generaţii de-acum încolo să se repună în funcţiune“, ne-a spus liderul patronal.

Vasile Turcu a exemplificat că „premierul polonez s-a dus personal la preşedintele Comisiei Europene şi i-a explicat cu argumente că nu se mai pot scumpi utilităţile în Polonia, şi a obţinut amânarea“. Şeful CONPIROM ne-a mai declarat că este nevoie doar de voinţă politică pentru a convinge Uniunea Europeană de necesitatea amânării scumpirilor.

El este convins că „intenţiile sunt bune la nivelul autorităţilor“, iar săptămâna viitoare va avea loc o nouă întâlnire cu ministrul Energiei.

În industriile afectate de scumpirea utilităţilor lucrează 500.000 de oameni; aceştia nu ar mai avea ce pune pe masă familiilor.
Vasile Turcu
preşedinte CONPIROM
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările