Gazele şi cărbunii încing negocierile cu FMI. Calendarul liberalizării şi situaţia CE Hunedoara, cele mai fierbinţi teme din energie în discuţiile de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţiile cu delegaţia FMI vor fi reluate luni
Discuţiile cu delegaţia FMI vor fi reluate luni

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional vrea să reluăm liberalizarea preţurilor la gazele pentru populaţie şi să lichidăm Complexul Energetic Hunedoara, care deţine minele din Valea Jiului. Discuţiile, ajunse sâmbătă în impas, vor fi reluate luni.

Negocierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) au ajuns într-un nou impas la sfârşitul săptămânii trecute, cele mai importante dintre teme vizând preţul gazelor pentru populaţie şi Complexul Energetic Hunedoara, care include minele de huilă din Valea Jiului.

Rezultatul tratativelor ar putea fi cunoscut doar luni, după ce delegaţia FMI se va întâlni cu premierul Victor Ponta.

„În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aprobare de a îngheţa procesul. Discuţiile au fost aprinse şi pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea. Decizia pe cele două subiecte a fost amânată şi urmează să fie negociată cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI şi CE direct cu premierul Victor Ponta“, au declarat pentru Mediafax surse oficiale apropiate negocierilor.

Sâmbătă, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat – după ce a ieşit de la întâlnirea cu experţii internaţionali – că „suntem într-o zonă pozitivă a discuţiilor, dar deocamdată nu pot spune mai mult“.

CE infirmă blocarea calendarului la gaze

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu afirma, la începutul lunii decembrie, că are acordul Comisiei Europene pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gazele destinate populaţiei până în 2021 şi că, astfel, nicio majorare nu va mai fi aplicată până la 1 iulie 2015. Însă sursele citate au afirmat că informaţia nu a fost confirmată, sâmbătă, de oficialii europeni.

Potrivit calendarului convenit cu partenerii internaţionali, România trebuia să majoreze preţul final al gazelor destinate populaţiei cu 2% de la 1 octombrie şi tot cu 2% de la 1 ianuarie 2015, prin creşterea tarifului reglementat pentru gazele din producţia internă de la 48,5 la 49,8 lei/MWh în toamna anului trecut şi la 50,6 lei/MWh de la începutul acestui an.

Calendarul mai prevedea majorarea preţului la gazele pentru populaţie cu 2% de la 1 aprilie şi cu încă 3% de la 1 iulie 2015.

Aproximativ 60% din consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Energeticienii hunedoreni, în faţa lichidării

Experţii FMI şi CE insistă şi pentru o soluţie de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, companie pentru care există deja o cerere în instanţă pentru declanşarea insolvenţei.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva (Mintia) şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013.

Reamintim că Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, că Guvernul va avea vineri cea mai importantă întâlnire cu FMI, la care vor participa toţi miniştrii, pentru a încerca „să ajungă la un consens“ cu experţii Fondului.

Vineri urma să se ştie, aşadar, „dacă va mai fi sau nu în continuare un acord“.

Tot miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că banca centrală este pregătită pentru eventualitatea în care România va întrerupe înainte de termen acordul cu FMI, arătând însă că negocierile merg bine şi nu va face alte comentarii înainte de conferinţa FMI, programată pentru luni.


CFR Marfă - da, „Prima Maşină“ - ba

Tot săptămâna trecută, părţile au convenit ca la CFR Marfă să se reia privatizarea, în schimb pe programul „Prima Maşină“ nu s-au înţeles.

„Experţii FMI ne-au cerut să renunţăm la Programul «Prima Maşină». Nici cu plafonul de 350 de milioane de lei nu au fost de acord, dar acesta va fi introdus în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Totodată, se va prelungi şi perioada în care se pot înscrie băncile în program“, au afirmat sursele citate.

Prin programul „Prima Maşină“, statul vrea să garanteze creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, iar preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.

Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, însă procesul nu a fost finalizat deoarece investitorul selectat, omul de afaceri Gruia Stoica, nu a livrat banii în conturi, invocând nerespectarea promisiunilor statului.


Debitorii cu credite în franci elveţieni, la al doilea protest

Aproximativ1.500 de persoane care au împrumuturi în franci elveţieni au ieşit duminică din nou în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, la două săptămâni după protestul anterior.

Acţiuni similare au fost organizate, simultan, la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Craiova, pentru a cere conversia creditelor la cursul istoric plus maximum 20%.

„Nu putem să mergem la bancă să negociem individual, ne trebuie o soluţie legislativă. Vom pune la dispoziţia Comisiei de buget-finanţe documente care arată că nu se poate negocia cu băncile. N-au negociat nici când am semnat contractele, nici acum“, a afirmat Cătălin Voivozeanu, unul dintre reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi iniţiator al mitingului.

Protestatarii afişează bannere şi pancarte cu sloganuri precum „Isărescu neagă declaraţia de avere/ANI, tu nu mai ai putere?“, „Isărescu dictator, avocatul băncilor!“, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!“, „Vrem soluţii reale/Stop minciunilor electorale!“, „Voi, 18 deputaţi împrumutaţi/Atitudine când luaţi?“, „Doar oameni politici arestaţi /Toţi bancherii sunt curaţi?“, „Pe NOI când ne ajutaţi? /Vrem şi bancheri arestaţi!“, „Banca Nesimţirii Ruşinoase (BNR)“.

Organizatorii protestului îndeamnă debitorii să boicoteze miercuri, 11 februarie, agenţiile băncii prin plata ratelor în tranzacţii succesive de câte 1 leu, blocând astfel activitatea casieriilor băncilor pentru întreaga zi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite