Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Gazprom pune o talpă pe conducta Arad-Szeged. Ce gaze intră în ţară din Ungaria

1
5 Jun 2014 19:31:19
Autor: Daniel Ionascu
Doar 10% din importurile de gaze ale României se realizează prin conducta Arad-Szeged  FOTO Mediafax
Doar 10% din importurile de gaze ale României se realizează prin conducta Arad-Szeged  FOTO Mediafax

În timp ce Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, afirma zilele trecute că Gazprom a rezervat toată capacitatea de import a gazelor naturale pe conducta Szeged-Arad, Răzvan Nicolescu – ministrul delegat pentru Energie – îl contrazice.

„Informaţia că Gazprom a rezervat toată capacitatea dinspre Ungaria spre România este incorectă. GdF, E.ON şi alte firme au capacitate rezervată“, a declarat, pentru „Adevărul“, Răzvan Nicolescu. 
 
Iancu a afirmat zilele trecute, într-o conferinţă de presă, că gigantul rus a rezervat toată capacitatea gazoductului. „Gazprom a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari şi a blocat astfel orice import din Vest al României“, anunţa luni Iancu. 
 
Contactat de „Adevărul“, el a spus că Gazprom a concesionat doar porţiunea maghiară a conductei. „Este o preluare eronată. Eu am făcut referire doar la segmentul de pe teritoriul Ungariei că este concesionat doar de Gazprom. (...) Am solicitat un răspuns de la ANRE pentru a avea o poziţie oficială“, a transmis Iancu.
 
Mai exact, spune Iancu, doar perimetrul din Ungaria al gazoductului Arad-Szeged a fost concesionat de Gazprom, adică gigantul rus deţine dreptul de a folosi conducta cu scopul de a aduce gaze în România. Iancu nu a precizat însă dacă gazul Gazpromului adus din Ungaria este cumpărat de GdF, E.ON sau celelalte firme care activează în România. 
 
Transgaz nu ştie ce e dincolo de graniţă
 
Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, afirmă că nu poate şti cine a rezervat capacitatea respectivă. Acest lucru este posibil din moment ce rezervarea a fost realizată pe partea maghiară, unde operator este compania FGSZ. „În considerarea informaţiilor apărute în presă referitoare la rezervarea de către Gazprom a întregii capacităţi de transport gaze naturale pe partea ungară a conductei Arad - Szeged, precizăm faptul că SNTGN Transgaz SA nu deţine informaţii în acest sens. În ceea ce priveşte capacitatea de transport gaze naturale fermă pe direcţia Romania - Ungaria, în prezent, aceasta este de 10.000 mc/h, iar capacitatea de transport gaze naturale pe direcţia Ungaria - Romania de 200.000 mc/h“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei.
 
Transgaz avertizează, însă, că „legislaţia care reglementează accesul la serviciile de transport gaze naturale conţine, de asemenea, prevederi care să împiedice eventuale rezervări de capacitate în scopul restricţionării accesului altor solicitanţi la serviciile de transport gaze naturale“.
 
Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că importurile României de gaze pe tot anul acesta se vor ridica la 10-12% din consum, iar pe conducta Szeged-Arad se fac doar 10% din importuri, aducându-se astfel doar cantităţi mici. „Tendinţa de creştere a preţurilor este asociată cu scăderea importurilor“, a afirmat el. Havrileţ a mai spus că nimeni nu poate rezerva capacitate de transport decât dacă are contracte de livrare a gazelor.
 
Prietenia energetică ruso-maghiară
 
Ungaria a semnat cu Rusia mai multe contracte energetice importante în ultimii ani. Mai întâi, în 2011, Executivul de la Budapesta a răscumpărat de la gigantul petrolier Surgutneftegaz pachetul de 21,2% din acţiunile grupului maghiar MOL contra a 1,88 miliarde de euro. Ungaria a mai parafat o înţelegere cu Rusia pentru ca gazoductul South Stream să treacă pe teritoriul său. În luna ianuarie a acestui an, premierul maghiar Viktor Orban a bătut palma cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru un credit de 10 miliarde de euro, cu care vrea să construiască două reactoare nucleare la Paks. Acestea ar trebui să fie realizate de gigantul rus de stat Rosatom.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Eroul Bula
6.06.2014, 07:41:42

In conditiile in care se tot aude, inclusiv de la colegii lui de partid din PSD, ca Iancu lucreaza pentru rusi, cum se face ca tot ajunge in functii importante legate de energie unde vin informatii sensibile si se iau decizii importante privind securitatea energetica a Romaniei?

-2 (2 voturi)
Modifică Setările