Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Gazul românesc va trece Prutul în data de 27 august, ziua independenţei Republicii Moldova. Conducta Iaşi-Ungheni trebuia să fie gata în decembrie

5
29 Apr 2014 12:46:09
Autor: Daniel Ionascu
Gazoductul va fi inaugurat abia la vară, când producătorii români de gaze, Romgaz şi Petrom, vor putea face livrări în Basarabia
Gazoductul va fi inaugurat abia la vară, când producătorii români de gaze, Romgaz şi Petrom, vor putea face livrări în Basarabia

Republica Moldova este convinsă că, cel mai târziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune, care să îi arate ce înseamnă diversitate şi siguranţă energetică, a afirmat premierul moldovean, Iurie Leancă.

„Sunt convins că cel mai târziu în 27 august gazele din România vor trece Prutul şi sunt convins că la alte tarife, mult mai bune. Astfel, în practică vom vedea ce înseamnă diversitate, siguranţă energetică“, a spus Leancă.
 
Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, s-au întâlnit în localitatea Floreni din Republica Moldova şi au venit în satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii moldoveni.
Ei vor inspecta şi stadiul lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni.
 
Cei doi oficiali au ajuns la Sculeni pentru a discuta cu locuitorii, discursurile fiind susţinute pe un stadion rural cu trei gradene, pline cu şcolari şi localnici. Data de 27 august este ziua declarării independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică.
 
Pe teritoriul românesc e totul gata
 
„Adevărul“ a scris în urmă cu două săptămâni că segmentul românesc al gazoductului este deja gata, dar mai trebuie realizată subtraversarea Prutului şi o serie de lucrări pe teritoriul moldovean. „Porţiunea de pe teritoriul românesc este deja gata, subtraversarea Prutului va fi finalizată în luna mai, sunt o serie de întârzieri pe sectorul moldovean, însă tot proiectul, inclusiv cu partea moldoveană, va fi gata în luna iunie“, declara atunci Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a supervizat realizarea gazoductului. 
 
La finele lunii februarie, premierul Victor Ponta declara, în timpul unei vizite la Chişinău, că noul termen pentru încheierea construcţiei la această conductă este 15 aprilie. Ulterior, Ponta a revenit şi a spus că 15 aprilie este termen pentru finalizarea lucrărilor de subtraversare a Prutului.
 
Gazoduct nou de la Ungheni la Chişinău
 
Pe de altă parte, viceministrul moldovean al Economiei, Tudor Copaci, declara şi el recent că mai este nevoie de o nouă conductă, Ungheni-Chişinău, pentru ca gazele româneşti să ajungă în capitala celuilalt stat românesc.
 
Potrivit estimărilor, costul lucrărilor de construcţie a tronsonului Ungheni-Chişinău se ridică la 70 de milioane de euro. Capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni, dacă gazul va fi dus până la Chişinău, va fi de 1,5 miliarde de metri cub pe an. Acesta va duce la independenţa Republicii Moldova faţă de Gazprom. Concomitent, companiile româneşti, Petrom şi Romgaz, vor putea exporta peste graniţă.
 
Dispute Băsescu – Ponta în privinţa lucrărilor
 
Preşedintele Traian Băsescu a avut o lungă dispută cu premierul Victor Ponta pe marginea lucrărilor de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni. "Adevărul" a scris cum, după inaugurarea lucrărilor, "şantierul" s-a evaporat a doua zi. Lucrările au continuat, ulterior, însă, dat fiind că acum e gata pe sectorul românesc.
Şeful statului a făcut câteva vizite inopinate pe şantier şi a constatat că lucrările stagnează. În schimb, premierul a dat asigurări că lucrările sunt în grafic. Iniţial, conducta trebuia să fie gata în luna decembrie. 
 
Mai puteţi citi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Erudit
29.04.2014, 14:14:54

In actualul context geopolitic aceasta siguranta energetica pe care ministru Lazar a pus atit de mult accentul conteaza foarte mult.

+1 (1 vot)
Erudit
29.04.2014, 14:17:04

Practic avem alternativa la gazul rusesc, apropo Gazprom mentiona intr-un comunicat ca RM este in zona de risc din cauza sitatiei tensionate din Ucraina si tranzitul gazului rusesc spre Europa prin aceasta tara.

+1 (1 vot)
Cogeo52
29.04.2014, 15:21:22

unde sant TOVARASII care tot o tineau ca va fi gata acest gazoduct in DECEMBRIE?? unde?? cand le spuneam ca BASESCU are dreptate ma injura si ziceau ca sant basist?? iata, ca a avut dreptate marinarul111 cel mai mare MINCINOS DIN LUME ESTE;PONTA--P.S.D.-UL!! COMUNISTI TOT COMUNISTI RAMAN SI NU AI CE SA SCOTI DINTR-UN MANELIST COPIATOR, BANDIT LENINIST!! astia conduc tara :o gasca de talhari, MINCINOSI SI HOTII ....eheeeei!!!!

0 (4 voturi)
gogu58
29.04.2014, 17:43:48

va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune Ma indoiesc in ce priveste tarifele. Gazele de mult nu mai sunt ale romanilor...

0 (2 voturi)
M Costi
29.04.2014, 17:46:00

Sigur , e un lucru foarte bun faptul ca Romania si R. Moldova au o legatura intre retelele nationale de distributie a gazelor , insa , ramane intrebarea : Are Romania surplus de gaze , astfel incat sa mai si exporte? Sa ne reamintim faptul ca Romania isi asigura cca 80-85 % din consum din productia interna , restul este importat din ...Rusia ! Adica , Romania va importa gaze din Rusia si le va exporta in ...R. Moldova ? Gazele din Marea Neagra sunt inca la nivel de ...discutie iar importurile eventuale din Ungaria sunt ...povesti , atata vreme cat si Ungaria importa , mai ales din ...Rusia ! Suna cam aiurea ... ! Poate politicienii romani si cei din UE stiu mai multe ( gaze de sist ? ) si nu ne spun !

+1 (3 voturi)