Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

George Friedman, preşedintele Stratfor, la Bucharest Forum: România este singura ancoră de stabilitate pe partea de vest a Mării Negre

9
2 Oct 2014 15:27:37
Autor: Daniel Ionascu, Adina Vlad
George Friedman, preşedintele şi fondatorul Stratfor, a declarat că Ucraina este foarte importantă pentru Rusia, însă Moscova este dependentă de exporturilr de petrol FOTO David Muntean
George Friedman, preşedintele şi fondatorul Stratfor, a declarat că Ucraina este foarte importantă pentru Rusia, însă Moscova este dependentă de exporturilr de petrol FOTO David Muntean

România este singura ancoră de stabilitate pe partea de vest a Mării Negre, aşa cum este şi Turcia, însă acest stat îşi doreşte să devină o mare putere fără să fie angrenat în problemele din regiune, ceea ce este imposibil, a declarat George Friedman, preşedinte şi fondator al Stratfor Global Intelligence, la Bucharest Forum 2014, care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Palatul Parlamentului.

Friedman a mai spus că nimeni nu-şi putea imagina în urmă cu 10 ani că aşa va arăta tabloul geopolitic şi ce fel de stat va fi Rusia.   
 
„Ce este Drumul Mătăsii? O legătură antică între China şi Europa. Dar acum fiecare parte a Eurasiei are câte o problemă. În Uniunea Europeană, Germania exportă 40% din Produsul Intern Brut, afectând economiile din sudul Europei. Estul Europei are probleme cu Rusia, care a făcut o greşeală de politică externă preluând Crimeea şi luptând pentru Donbass. Orientul Mijlociu este în haos, iar China trece la ritmuri de creştere mai mici, cu proteste. Nimeni nu-şi putea imagina în 2004 că în 2014 aşa va fi tabloul, nimeni nu-şi imagina ce fel de stat va fi Rusia sau că acesta va fi efectul invaziei americane în Irak“, a spus George Friedman
 
Ucraina, mai importantă pentru Rusia decât pentru SUA
 
Fondatorul Stratfor a mai spus că Ucraina este foarte importantă pentru Rusia, dar mai puţin important pentru Statele Unite ale Americii, dar a subliniat că Moscova este dependentă de exporturile de petrol. 
 
„Pentru Rusia, Ucraina este foarte importantă: aici este bufferul unde a învins Wermachtul în cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru SUA este mai puţin importantă. Însă Rusia este un stat slab, dependent de exporturile de petrol. Pe termen lung, cu toţii murim. Pe termen scurt trebuie să facem faţă Rusiei, care este înspăimântată de viitorul său, are motive pentru a fi îngrijorată de viitorul său şi care se comportă ca un bătăuş de pe maidan care arată că este puternic. În Siria, Assad nu poate recuceri ţara, iar rebelii se lupta între ei. Irakul nu mai există, există nu numai împărţiri între şiiţi şi sunniţi, ci şi conflicte în interiorul acestora. Apoi mai este Caucazul, unde Rusia a invadat în 2008 Georgia şi unde nesiguranţa este un mod de viaţă. România este singură ancoră de stabilitate pe partea de vest a Marii Negre, ca şi Turcia. Dar Turcia vrea să devină o mare putere, însă fără a fi angrenată în problemele din regiune. Or, aşa ceva nu se poate“, a explicat Friedman.
 
Fondatorul Stratfor a mai spus că Statele Unite ale Americii îşi doreşte ca problemele Europei cu Rusia să fie rezolvate de Europa, numai că Europa nu există, ci există mari economii, precum Franţa sau Italia.  
 
„SUA au intervenit în mai multe conflicte alături de aliaţi. La fel a fost cu problema din Somalia, la fel în Libia. SUA ar vrea că problemele Europei cu Rusia să fie rezolvate de către Europa. Dar problema este că nu există Europa. Există Franţa, Italia etc. Iar problema este ideea de instituţie care să dirijieze politică externă a UE. Ce înseamnă extinderea UE către Est? Poate UE să poarte povara Ucrainei când nu poate rezolva problema Franţei? Dar Europa stă şi se mulţumeşte să vadă haosul din alte părţi“, a spus Friedman.
 
El a adăugat că Europa încearcă acum să negocieze cu Ucraina şi Rusia, dar europenii îi lasă pe ruşi să se comporte "nişte bătăuşi", nu pentru că ar fi nişte incompetenţi, ci pentru că nu există un interes comun al Europei. „Europenii încearcă acum să negocieze cu ruşii şi ucrainenii, iar ruşii sunt bătăuşii şi europenii îi lasă să facă asta, nu pentru că sunt incompetenţi, ci pentru că nu este un interes comun european. Ca să înţelegeţi drumul mătăsii nu trebuie să discutăm despre Europa, ci despre ţări individuale. Iar drumul mătăsii nu poate să-şi aibă locul până când Europa se formează într-o uniune cu un ţel comun, unde toată lumea are încredere că asta trebuie să facem, cum se întâmplă în China şi SUA, sau recunoaşte că nu este unitară şi merge în direcţia asta. Această dezintegrare europeană trebuie rezolvată, într-un fel sau altul“, a spus preşedintele Stratfor.
 
”Pentru ca drumul mătăsii să supravieţuiască, trebuie două lucruri, China să îşi rezolve problemele sociale, dar se pare că nu va face asta, iar Europa trebuie, la rândul său, să îşi rezolve problemele ei”, a spus acesta.
 
El a precizat că, iniţial, acest drum al mătăsii se baza pe cămile şi pe nave, dar transportul a devenit din ce în ce mai complex, iar comerţul dintre China şi Europa poate să aibă loc fără să treacă prin prea multe ţări.
 
”Drumul mătăsii există, nu poate fi evitat, geografia sa însă va trebui să fie una dinamică”, a mai spus Friedman.

Poziţia României la graniţa dintre Occident şi Răsărit nu a fost suficient exploatată economic până în prezent. Oameni de afaceri, specialişti români şi străini în economie şi geopolitică caută soluţii comune în acest sens la Bucharest Forum 2014, eveniment care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Palatul Parlamentului. 

 
Bucharest Forum 2014 este un eveniment economic şi politic organizat de Institutul Aspen România şi de Fondul Marshal din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Guvernul României. 
 
La forumul care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie vor fi prezenţi premierul Victor Ponta, George Friedman, preşedintele Stratfor Global Intelligence, Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România, şi Karen Donfried, preşedintele Fondului Marshal. 
 
De asemenea, vor participa la dezbaterile de la Bucharest Forum 2014 reprezentanţi ai Guvernului României, ai guvernelor din alte state, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, oameni de afaceri şi specialişti de renume mondial în economie, politică şi geopolitică.
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Canadezul
2.10.2014, 18:24:56

"România este singura ancoră de stabilitate pe partea de vest a Mării Negre, aşa cum este şi Turcia..." Sint eu singurul care vede ceva strimb in aceasta exprimare, asa cum sint si altii?

+4 (6 voturi)
Elena111
2.10.2014, 20:55:21

Friedman vorbeste din punctul de vedere al intereselor mafiei mondialiste, nu al romanilor...

+1 (1 vot)
dorin valeriu domuta
2.10.2014, 19:42:42

sa ne reamintim : acest Friedman, nascut si copilarit la Budapesta l-a laudat intr-un interviu pe dictatorul Miklos Horthy, incercand sa-i nege implicarea in holocaustul evreilor maghiari. Amintindu-i-se ca legislatia antisemita s-a instituit pe vremea cand Horthy era atotputernic, inainte de ocuparea Ungariei de catre nemti, Friedman a declarat :"E adevarat ca tatii nostri erau mobilizati in detasamentele de munca(fortata, unde au fost concentrati toti barbatii evrei apti de munca din Ungaria si de unde multi nu s-au mai intors) dar noi, cei ramasi acasa, nu duceam lipsa de nimic". Poate ca familia Friedman, extrem de bogata nu suferea de lipsuri materiale dar oare, de lipsa capului familiei ? Si ce se intampla in familiile evreesti sarace, unde tatal,"mobilizat la munca" era singurul sustinator al familiei. Mai de curand, in revista editata de acest Friedman, pe o harta ce semnaliza regiunile europene ce-si revendica secesiunea, pe langa Scotia, Catalonia si asa zisul Tinut Secuiesc figureaza si Crisana (Partium in varianta Tokes) si Banatul ! Scuzele si "explicatiile" date ulterior Dlui Hurezeanu nu ne pot insela ; e un ungur sovin "vopsit" in american, dusmanos romanilor si Romaniei. Ce-a spus la Chisinau si Bucuresti zilele astea, gargara stupida si fara rusine nu pot pacali pe nimeni !

+4 (4 voturi)
Mihai Popescu
2.10.2014, 20:35:05

Bla, bla, bla ! Lupta este intre SUA si Rusia pt. dominarea estului Europei. SUA s-a bagat in Ucraina si a deranjat Rusia care considera Ucraina ca o zona tampon. Restul tarilor graviteaza in jurul marilor puteri in functie de interese sau de interesele mafiotilor care vremelnic le conduc.

+1 (1 vot)
Elena111
2.10.2014, 20:52:22

Acest Friedman se foloseste de principiul: imparte si conduce... El invrajbeste oamenii. Sa plece la el acasa si sa nu se bage in treburile altora!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările