Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Georgescu, BNR: Trei sferturi dintre români sunt analfabeţi financiar

3
12 Oct 2018 10:16:51
Autor: Afrodita Cicovschi

O mare parte a populaţiei are un nivel al cunoaşterii despre economie insuficient sau zero, ceea ce reprezintă un risc pentru viaţa lor economică, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, avertizând că numai 22% din populaţia adultă ar putea fi considerată alfabetizată financiar.

"Încă vedem o mare parte a populaţiei că are un nivel al cunoaşterii despre economie insuficient sau zero şi risc pentru viaţa lor economică. Ultimul sondaj despre alfabetizare financiară în România relevă că numai 22% din populaţia adultă ar putea fi considerată alfabetizată financiar. Aceasta înseamnă că restul respondenţilor au probleme în a înţelege pericolele inflaţiei şi riscul asociat cu un credit bancar. Mai departe putem spune că pentru a avea politici de succes noi ar trebui nu numai să integrăm mai multă cunoaştere în politicile noastre, dar şi să convingem oamenii să integreze mai multă cunoaştere în deciziile lor economice. Iar aceasta este de două ori mai greu de realizat. Acest lucru ne obligă să realizăm că pentru a schimba situaţia existentă trebuie în final să schimbăm mentalităţile, atât ale factorilor de decizie politică, cât şi ale cetăţenilor", a spus Florin Georgescu, la conferinţa cu tema "Challenging the status quo in management and economics".
 
Potrivit acestuia, Banca Naţională a României a demarat în urmă cu 9 ani activitatea de educaţie financiară, iar anul trecut a înfiinţat un departament specializat în acest scop.
 
De asemenea, Georgescu a afirmat că societatea noastră ar trebui să fie una care să se bazeze din ce în ce mai mult pe cunoaştere, dar, în loc să avem mai mulţi oameni educaţi şi informaţi, se constată un deficit în creştere de cunoaştere. Parţial, acesta vine din inegalităţi economice, o altă provocare în creştere, care de asemenea determină ignoranţă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ciprian Ch
12.10.2018, 10:37:30

Destul de adevarat, din moment ce nimeni nu te invata. Nu poate sa faca BNR-ul care este institutie de stat, impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale o ancheta, ca sa vada nivelul din licee si facultati? De asemenea ce se preda si cum se preda?! Atunci de unde sa stie omul ? Desigur si daca mergi la orice banca, cand ajungi la rubrica cu stelute.... termeni care te inchid. Asta daca reusesti sa vezi ce scrie. Parerea mea: daca ati descoperit aceasta problema, de ce nu incercati sa o rezolvati?

+1 (1 vot)
MV R.
12.10.2018, 10:37:36

Te pomenesti ca va pare rau,d-le Florin Georgescu! Zic de analfabetismul financiar al romanilor...Ca daca ar fi oleaca mai alfabetizati,n-ati mai pupa puterea-n veac,si-ar pune prostimea intrebari simple gen "De unde bani de marit salarii daca ziceti ca eliminati taxele?" si "De unde bani de marit pensii daca numarul angajatilor este din ce in ce mai mic fata de numarul pensionarilor mereu in crestere?".

+1 (3 voturi)
Mihai Popescu
12.10.2018, 15:09:57

Nea Georgescule, nici cu voi nu ne este rusine, voi care ati falimentat tara si ati saracit poporul incit acum traieste ca in evul mediu.

+1 (1 vot)
Modifică Setările