Gheorghe Duţu, ANRM: Ministerul de Finanţe va pune în două săptămâni în dezbatere publică proiectul legii redevenţelor la petrol şi gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sistem de impozitare a resurselor va conţine redevenţe şi un impozit special, pe profitul din extracţia hidrocarburilor
Noul sistem de impozitare a resurselor va conţine redevenţe şi un impozit special, pe profitul din extracţia hidrocarburilor

Ministerul Finanţelor Publice va pune în dezbatere publică proiectul legii redevenţelor la petrol şi gaze naturale în două săptămâni, a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), care a completat că noul sistem de impozitare va fi unul „mix“.

„Proiectul legii redevenţelor va fi făcut public în două săptămâni, acum se discută cu operatorii, urmează să fie finisat şi pus în dezbatere publică. Legea se va aplica din 2017, dar este o discuţie dacă se va aplica şi contractelor actuale de concesiune, pentru că acestea au clauză de stabilitate. Va fi un mix“, a spus Duţu.

Redevenţa constituie o taxă raportată la valoarea producţiei. În acest moment, redevenţele se ridică între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de dimensiunea zăcământului.

Redevenţele la petrol şi gaze au fost o sursă permanentă de scandal în ultimii ani, deoarece acestea nu au putut fi majorate în perioada 2004-2014 din cauza contractului de privatizare al Petrom. De atunci, însă, Guvernul nu le-a majorat, ci a păstrat nivelul actual, plus cele două taxe suplimentare, respectiv taxa de extracţie de 0,5% şi taxa de 60% pe veniturile din liberalizarea gazelor.

Ultimele discuţii arătau că Guvernul ia în calcul un sistem de taxare cu redevenţe, la care să se adauge un impozit special de 35% pe profitul din producţia de hidrocarburi. Acesta va înlocui taxa pe liberalizare, taxa de pe extracţie şi taxa pe stâlp, de 1% din valoarea activelor, care vor expira la finele acestui an.

Principalele companii care beneficiază de nivelul redus al redevenţelor sunt Petrom - care extrage întreaga cantitate de ţiţei din ţară şi jumătate din cea de gaze şi Romgaz - care extrage cealaltă jumătate din producţia de gaze. Pe lângă acestea, şi alte companii au perimetre concesionate în România: Exxon şi Lukoil explorează Marea Neagră, în vreme ce MOL şi Gazprom caută hidrocarburi în vestul ţării.

Anterior, Anca Dragu – ministrul de Finanţe – declarase că va pune în dezbatere publică noul sistem de taxare în domeniul resurselor până la finele primului trimestru al acestui an. Între timp, termenul a fost depăşit, iar proiectul nu a fost trimis nici pe circuitul de avizare, nici Parlamentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite