Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ghinea, despre reforme: Vom tăia pensiile speciale în limitele permise de CCR. Vom indexa pensiile pe obiective statistice, nu din pix VIDEO

17
13 May 2021 15:49:19
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut joi, după şedinţa de Guvern, o serie de precizări privind cerinţele Comisiei Europene cu privire la reforme, vorbind în special despre „reducerea pensiilor speciale” şi „indexarea pensiilor”.

„CE ne-a cerut să clarificăm ambiţia cu privire la reforme. PNRR este un instrument de reformă. Pentru asta a fost inventat. Vorbim despre reforma pensiilor. Avem un deadline să trimitem legea în Parlament anul acesta şi nişte elemente care presupun indexarea pensiilor clară, bazată pe obiective statistice, nu pe decizii din pix şi pe decizii politice. România se angajează să aibă o politică matură în această privinţa.

De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele pe care le permite CCR.
 
Reforma companiilor de stat. Vom elimina acele excepţiile băgate de PSD-ALDE în anii anteriori. Vom face auditul tuturor c ompaniilor de stat şi vom elimina numirile politice. A fost o recomandare clară a Comisiei Europene.
 
Vor fi supravegheate de către un departament special de la SGG care va face politica statului român în ceea ce priveşte companiile de stat. Vom crea această entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi vom avea un plan de reformă, închideri acolo unde este cazul şi legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă. Trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăţie din averea publică.
 
Legea salarizării, vom avea sporuri limitate de obiective, nu vom mai creşte anvelopa salarială la stat.
 
 
În ceea ce priveşte crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare, avem un calendar foarte clar de creare şi de autorizare a acestei bănci şi de preluare din entităţile care deja există a unor bucăţi: mă refer la Fondul de Contragarantare, la Eximbank, la Fondul de Garantare pentru IMM-uri. Aceste entităţi care sunt compatibile cu o bancă de dezvoltare vor fi preluate”
 
 
De la minutul 32:
 
VIDEO Briefing de presă
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Amar
13.05.2021, 15:59:40

"Vom tăia pensiile speciale în limitele permise de CCR." Adica nu le veti taia, pentru ca ciupercile alea din CCR nu vor fi de acord cu nicio taiere.

+6 (8 voturi)
ladiana stan
13.05.2021, 16:07:07

Mai jigodiilor, va spus ceva Comisia europeană ce nu știați? Timp de 4 ani ne-ati promis eliminarea pensiilor speciale, desfiintarea agențiilor guvernamentale fără eficiența, reducerea personalului bugetar și REFORMAREA CCR. Acum tăiați din pensiile speciale atat cat permite CCR. Vă ascundeti după deciziile CCR pt că acum vă convin în loc să faceti ce este corect pt cetățenii umiliți de niste privilegiați . Dracu să vă mai voteze peste 3 ani!

+5 (7 voturi)
Popescu Stela
13.05.2021, 16:17:15

Sa începem cu CCR, care nu mai are voie sa existe. Niște bolshevici ramasi aici de pe vremea lu’ Stalin, grupati pervers in gruparea “CCR”. Cisma straina, cotropitoare si de ocupație! O grupare ilegală după legile democrației. După aia urmează pensiile speciale. ✂️

-5 (21 voturi)
corcoduşă
13.05.2021, 16:30:50

7 din 8 tipuri de pensii speciale pot fi tăiate oricând. E vorba de pensiile speciale acordate militarilor (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS), parlamentarilor, funcționarilor parlamentari, angajaților de la Curtea de Conturi, diplomaților, grefierilor și celor din aviația civilă. CCR a judecat cu 10 ani în urmă tăierea lor și a declarat-o constituțională. Singura pensie specială pe care deciziile CCR din anii anteriori au menținut-o în vigoare este cea a magistraților și a consilierilor de la Curtea de Conturi (îngemănată, prin lege, cu cea a magistraților). Avocatul Augustin Zegrean, președinte al Curții Constituționale la momentul la care instanța a adoptat aceste decizii, spune că CCR nu ar avea cum să respingă astăzi o lege de eliminare a pensiilor speciale, în caz că ea ar fi similară cu cea pe care a acceptat-o cu zece ani în urmă.

+4 (6 voturi)
imacandi
13.05.2021, 16:52:58

intotdeauna cand se infiinteaza o banca,e rost de manareli,de furt legal,de spalare d ebani,de ascunderea veniturilor ce nu pot fi justificate si mai ales de instrument de negociere

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările