Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Gospodăria ţărănească, scutită de impozit pe terenuri şi clădiri. Ce condiţie trebuie îndeplinită

12
22 Nov 2020 08:55:54
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Sînziana Ionescu
Foto Sînziana Ionescu

Gospodăria ţărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri, conform unei legi abia promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, care va intra în vigoare la momentul publicării sale în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, „gospodăria ţărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole. Definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.
 
Acelaşi act normativ introduce în Legea cooperaţiei agricole şi precizarea clară privind scutirea de impozite pentru membrii cooperatori, ceea ce înseamnă că, pentru a putea fi scutiţi de plata impozitului pe teren şi clădire, proprietarii gospodăriilor ţărăneşti trebuie să se înscrie într-o cooperativă
 
Astfel, se prevede ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016”.
 
 
Potrivit modificărilor aduse Legii coperativelor agricole, scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole ar urma să fie operată: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri;
 
„Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale”, se arată în modificările aduse Legii cooperaţiei agricole.
 
Noua lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

inuendo
22.11.2020, 09:47:12

Ideea nu este rea, problema vine din reticența pe care o au agricultorii la asociere. Sunt atât de orbiți de orgoliu încât nu pricep că puterea stă în unire. Greu să răzbești de unul singur.

-6 (20 voturi)
defu gabi
22.11.2020, 10:06:55

Reticenta nu vine din orgoliu... Cei ce au lucrat la propriu in forme asociative stiu bine despre ce e vorba... Asocierile si lozincile de tip comunist, teoria rupta atat de realitate cat si de practica nu au ce cauta in afaceri. Majoritatea cooperativelor nefunctionale au avut drept cauza inconsecventa/incompetenta/modul de organizare al membrilor: unul-doi se pricep si fac treaba, ceilalti vin numai la beneficii, cu pretentii ori submineaza activitatea... Exact ceea ce se intampla pe vremuri in fostele CAP-uri de stat. Singurele cooperative functionale (cooperative mai mult pe hartie intrucat e vorba de rude/membri familie) sunt in realitate afaceri familiale. Cooperativa de tip comunist si afacerea (IMM) de tip capitalist sunt incompatibile... Singurele care aduc valoare economiei sunt IMM-urile si concurenta/competitivitatea...

-2 (14 voturi)
inuendo
22.11.2020, 10:16:53

Da, ai dreptate intr-o anumită măsură... Uite, la mine în zonă, agricultorii reuniți în asociație beneficiază din plin de asociere. În localitățile unde nu s-a făcut asociere, eforturile agricultorilor sunt foarte mari și veniturile foarte mici. Cei care s-au asociat beneficiază de utilaje bune, îngineri agronomi pricepuți, pot obține credite avantajoase. Ceilalți, au rămas la cal și sapă... marea majoritate. Nu-i vorba aici numai despre agricultură ci și despre industrie alimentară, comerț și turism. Asocierea este o necesitate.

-9 (19 voturi)
Mihu Cristian
22.11.2020, 10:44:39

Cifra de afaceri de 10 MILIOANE DE EURO ne arata ce societati agricole sunt scutite de impozitul pe profit ! Credeti ca amarastenii au acces la facilitate ? Cred ca tot strainii care au cumparat sau arendat sute de hectare si incaseaza subventia pe suprafata . Si romani cu bani cum ar fi NANA lui Basescu vor profita !

-2 (8 voturi)
Mihai Popescu
22.11.2020, 13:09:23

Abureli Impozitati marile averi, salariile f.f. mari de mii de euro, pensiile speciale nemuncite extrem de mari etc. Si atunci va fi cit de cit o echitate si vor veni bani la buget. Scutirile astea sunt apa de ploaie.

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările