Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

GRAFIC Calificativul bogăţiei: unde te afli pe scala inegalităţii globale

2
8 Oct 2019 20:00:25
Autor: Elena Deacu

Inegalitatea din lume a ajuns la cote nemaivăzute iar diferenţele dintre săraci şi bogaţi continuă să se accenteze. Acest grafic îţi va arăta unde te afli pe scara inegalităţii globale.

Bloomberg a realizat un grafic care alocă tuturor cetăţenilor acestei planete un rang, astfel încât ei să descopere unde se situează din punct de vedere al inegalităţii.

Rangul oferă oricui un „calificativ al bogăţiei”, care variază de la -1 (cei mai săraci din lume) la 11 (cei mai bogaţi din lume).

Doar doi oameni din întreaga lume au primit punctajul 11: Jeff Bezos, fondatorul Amazon, şi Bill Gates, fondatorul Microsoft. Acest punctaj înseamnă că ei au o avere de 100 de miliarde de dolari sau mai mult.

Există doar 150 de oameni în lume care au un „calificativ al bogăţiei” egal cu 10, categorie în care intri dacă ai o avere netă de minim 10 miliarde de dolari. Elon Musk este unul dintre aceşti oameni, de exemplu. Potrivit graficului, persoanele care se încadrează în această categorie îşi permit să cumpere o echipă sportivă dintr-o ţară mare, de exemplu.

Spre comparaţie, la polul opus, există 1,5 miliarde de oameni care se încadrează în categoriile dintre -2 şi 2, ceea ce înseamnă că au o avere netă de mai puţin de 1.000 de dolari. Aici intră şi persoanele care au o avere netă negativă, adică sunt „datori vânduţi”, cum s-ar spune. Din această categorie fac parte în general cei care practică agricultura de subzistenţă şi care îşi pot permite „foarte puţine”, arată graficul.

De asemenea, există 1,7 miliarde de oameni care au un „calificativ al bogăţiei” egal cu 3, ceea ce înseamnă că averea lor se situează peste 1.000 de dolari. Aceştia sunt reprezentaţi de obicei de persoane care pot acoperi mici urgenţe fără a se împrumuta.

Ceea ce subliniază foarte clar acest grafic este cât de extremă este inegalitatea veniturilor.

Într-adevăr, în 2018, cei mai bogaţi 26 de oameni din lume aveau cumulat aceeaşi avere precum jumătatea cea mai săracă din populaţia lumii, arată un raport al think-thank-ului Oxfam, publicat în ianuarie.

În aceeaşi perioadă, averea miliardarilor lumii a crescut cu 900 de miliarde de dolari (2,5 miliarde de dolari pe zi), în timp ce averea celor 3,8 miliarde de oameni care se situează în jumătatea celor mai săraci din lume a scăzut cu 11%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Hoher Herman
8.10.2019, 20:18:02

Nici n-am fost curios sa stiu cine a mazgalit compunerea asta scrisa la kilogram. Rusine bah ziarici haretisti.

Nicolae Ceausescu
8.10.2019, 20:50:28

Sunt la pozitia 4 !!!!!!