GRAFIC Veniturile bugetare, din nou mai mici decât estimările Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasările înregistrate în 2013 la bugetul statului au fost de 32% din PIB faţă de prognoza de 33,6%. Şi în 2012, veniturile bugetare au fost tot sub aşteptări.

Anul trecut, Guvernul a construit bugetul de stat mizând pe venituri de 33,6% din Produsul Intern Brut (PIB), dar în final execuţia bugetară a relevat încasări de doar 32% din PIB în 2013, reiese din datele centralizate la Ministerul Finanţelor. În 2012, veniturile au fost cu 0,7% din PIB mai mici decât cele estimate.

Şi cheltuielile bugetare au fost în 2013 mai mici decât cele estimate, respectiv de 34,5% din PIB în loc de 35,7%.

Veniturile bugetului general s-au ridicat în 2013 la 200 de miliarde de lei, respectiv 32% din PIB, şi au fost cu 3,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar au scăzut ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în 2012“, arată Ministerul Finanţelor.

Minus de şapte miliarde de lei faţă de aşteptări

Cifrele din documentul numit „Bugetul Cetăţeanului Român“, prezentate la începutul anului trecut de premierul Victor Ponta, arătau că în 2013 am putea avea venituri de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli de 49 de miliarde de euro, rezultând un deficit de trei miliarde de euro.

Dacă despre cheltuieli premierul vorbise mai bine de o jumătate de oră, detaliind până la cele mai mici amănunte unde se vor duce banii, despre venituri nu a vorbit aproape deloc.
Bine că n-a spus prea multe pentru că, iată, cifrele rezultate acum, la încheierea exerciţiului bugetar, arată un minus de 1,6 miliarde de euro (şapte miliarde de lei) faţă de cele preconizate în urmă cu un an.

Deficitul, la limita ţintei convenite cu FMI

Execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 15,9 miliarde de lei, mai arată Ministerul Finanţelor.

image

Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care ar urma să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru cofinanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Deficitul pe anul 2013 s-a menţinut la acelaşi nivel ca în 2012 în condiţiile în care au fost plătite arierate în domeniul sănătăţii şi în administraţia locală şi au fost reîntregite salariile personalului bugetar“, precizează Finanţele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite