Grindeanu: Ministerul Energiei a reuşit să deblocheze situaţia la Compania Naţională a Uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la România TV, că ministrul Energiei, Toma Petcu, a reuşit să „deblocheze” situaţia de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi a promis că salariile vor fi virate, după ce şase angajaţi ai CNU au intrat la mijlocul lui martie în greva foamei.

Grindeanu a mai adăugat că îl „bucură” faptul că greva generală s-a oprit.

„Anul trecut dânşii au beneficiat de o schemă de ajutor. S-au dat anumiţi bani pe o schemă de ajutor de stat. Acei bani trebuiau a fi cheltuiţi după nişte reguli, (…) trebuia să existe şi un control (…). Timp de un an de zile nu s-a întâmplat nimic (…). La începutul acestui an, bineînţeles, că a venit Curtea de Conturi, au văzut că lucrurile nu stau aşa cum trebuie şi s-a ajuns la acel blocaj. Eu îl felicit pe ministrul Energiei că a reuşit să deblocheze, a virat banii, astfel încât oamenii (…) să-şi primească salariile” a declarat premierul, citat de Agerpres.

Sorin Grindeanu a completat subliniind că cei care au greşit în acest caz „trebuie să plătească”.

Pe lângă cei şase angajaţi în greva foamei, alţi aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Exploatare Preparate Uraniu au protestat pe 23 martie în Piaţa Victoriei, iar alţi 700 de angajaţi ai CNU au oprit complet lucrul, după ce aceştia nu şi-au mai primit salariile de două luni şi jumătate. Protestele au vizat şi neacordarea tranşei a doua din ajutorul pentru salvarea CNU. Acordul pentru acesta din urmă a fost făcut la începutul lunii octombrie, când Guvernul a aprobat un ajutor în limita sumei de 62 de milioane de lei, pe o perioadă de şase luni, din care CNU a beneficiat doar de prima tranşă de împrumut, pe 5 noiembrie, în valoare de 47,2 milioane lei.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite