Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a alocat încă 100 milioane lei pentru primari din Fondul de rezervă bugetară, deşi Palada nega acordarea altor sume

1
12 Dec 2013 15:50:53
Autor: Daniel Ionascu
În ultima perioadă ministerul condus de Liviu Dragnea a primit 123,5 milioane de lei, în trei decizii separate  FOTO Mediafax
În ultima perioadă ministerul condus de Liviu Dragnea a primit 123,5 milioane de lei, în trei decizii separate  FOTO Mediafax

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru lucrările efectuate de primării în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), scrie Mediafax.

 
   Alocarea banilor a fost decisă miercuri de Guvern, deşi Mirel Palada, consilier al premierului pe strategii guvernamentale, care a prezentat actele normative aprobate de Executiv, a susţinut că nu există alte alocări de bani decât cele prezentate de el.
Consilierul a prezentat hotătâri aprobate pentru alocarea, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, de bani pentru judeţul Suceava (10 milioane de lei), judeţul Bacău (tot 10 milioane lei) şi Ministerul Afacerilor Interne (75 milioane lei).
 
Întrebat de jurnalişti, în conferinţă de presă, dacă în afară de aceste hotărâri au fost aprobate şi altele pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară, Mirel Palada a răspuns că nu.
În Monitorul Oficial a fost însă publicată, joi, o hotărâre de guvern aprobată miercuri, prin care bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este sulimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
 
Decontarea sumelor va fi efectuată pe baza documentelor justificative transmise de unităţile administrativ-teritoriale, se arată în hotărârea de guvern.
 
De la „gerul arctic“ la derogare de la lege
 
În ultimele săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, dar tot fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.
 
Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Guvernul a aprobat însă o derogare de la această lege.
 
Mai puteţi citi:
 
Guvernul scoate bani din Fondul de rezervă bugetară pe care îi transferă primăriilor pentru arierate, salarii şi costuri de iarnă
Guvernul va transfera autorităţilor locale, pe final de an, bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii prin derogare de la legea care reglementează clar modul de folosire a acestui fond.
 
Guvernul s-a angajat faţă de FMI să desfiinţeze unele proiecte publice şi să oprească finanţarea altora
Guvernul va redacta în decembrie o listă a investiţiilor centrale şi locale pentru care alocările bugetare vor fi suspendate, apreciindu-se că sunt ineficiente din cauza costurilor şi a termenelor de execuţie depăşite, iar după un proces de reevaluare o parte dintre proiecte vor fi anulate definitiv.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Taunul 77
12.12.2013, 15:53:26

Ba, in loc sa terminati autostrazile sau sa asigurati cofinantari pentru proiectele cu fonduri europene, voi va alimentati clientela politica!

Modifică Setările