Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvern: PNRR include 64 de reforme şi peste 100 de investiţii în toate domeniile

7
28 Oct 2021 17:42:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Premierul interimat Florin Cîţu
Premierul interimat Florin Cîţu

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) a fost evaluat pozitiv  de Consiliul Uniunii Europene, ultima etapă la nivelul instituţiilor europene. Astfel, România are la dispoziţie 29,2 miliarde euro, până în 2026, de la UE, pentru modernizare prin reforme şi investiţii esenţiale.

Pasul final al aprobării se va concretiza prin decizia Consiliului de punere în aplicare, care va fi adoptată prin procedură scrisă, la scurt timp după videoconferinţa de astăzi a miniştrilor de finanţe ai statelor membre (ECOFIN).
 
„România va avea o infuzie puternică de fonduri europene prin acest Plan şi are şansa reală de a se dezvolta în următorii ani. Implementarea include 64 de reforme şi peste 100 de investiţii în toate domeniile. Transportul, Sănătatea şi Educaţia vor avea parte de finanţări masive, iar asta va însemna modernizarea României”, a afirmat premierul Florin Cîţu.
 
„Am plăcerea de a anunţa veşti bune pentru încă trei state membre. Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare şi rezilienţă ale Estoniei, Finlandei şi României. În curând, aceste ţări îşi vor putea primi plata de prefinanţare din Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Reformele şi investiţiile prezentate în planurile lor sprijină ferm Agenda verde şi Agenda digitală ale UE. Prin abordarea principalelor provocări, redresarea europeană generală va fi mai sustenabilă şi mai rezilientă”, a declarat joi Andrej Šircelj, ministrul de finanţe al Sloveniei, ţară care deţine Preşedinţia Consiliului UE, în comunicatul publicat de Consiliu.
 
În perioada următoare, primele fonduri, respectiv 13% din suma nerambursabilă alocată României, vor ajunge în ţară sub forma unei prefinanţări acordate de Comisia Europeană. 
 
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei 6 piloni prevăzuţi de Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene.
 
În total, prin PNRR România va beneficia de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde granturi şi 14,9 miliarde împrumuturi. Banii se vor acorda în tranşe, în funcţie de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane şi ţinte. În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte de realizat până la 31 decembrie 2026.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Un cititor
28.10.2021, 18:12:06

....o sa le infaptuiasca cu PSD?! Cine le pune in practica?! Care guvern?!

0 (2 voturi)
Constantine Constantine
28.10.2021, 19:44:36

''''64 de reforme şi peste 100 de investiţii în toate domeniile'''' Ce fericire pentru firmele de consultanta! Plus fericire si mai mare la parandarat.Bani pe sponci, bani ca la turci.De cind asteapta politicienii pleasca asta.De aia se maninca intre ei si nu reusesc sa faca un guvern.Cine va reusi sa guverneze va avea acces la ciolanul urias care e plin de carnita proaspata.

-8 (8 voturi)
Sandel
28.10.2021, 19:46:32

Deja le ierb creierii cum sa faca sa fure din banii astia; dupa reteta clasica sau ceva nou!

-1 (1 vot)
detaxe Platitorul
28.10.2021, 20:19:26

Prin PNRR nu trebuie facut pe placul mai marilor Europri ci binele romanilor,se arunca totul la cosul de gunoi pentru bani? bani care din start o treime va pleca la clientela de partid? Om fi chiar toti sclerozati si slugi?

Grigore Pintea
28.10.2021, 18:49:41

Europarlamentarul liberal Mircea Hava, interviu la HotNews: "„Banii vor veni. Dar pe urmă vor începe proiectele, trebuie să păstrăm pașii. Avem probleme foarte mari. Vă dau numai un exemplu: până în 2025, cei care se încălzesc cu lemne nu se vor mai încălzi cu lemne. Nu știu, vor face fotosinteză, se vor încălzi cu altceva. Dar de ce ai acceptat așa ceva? Ce pui în loc? Totdeauna trebuie să te gândești ce pui în loc. În 5 ani, n-ai capacitatea tehnică, n-o are nimeni în Europa”

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările