Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru plata salariilor bugetarilor din ministerele fără titular

0
12 Sep 2019 10:15:20
Autor: Elena Deacu

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă prin care secretarii generali vor avea drept de semnătură astfel încât să poată fi făcută plata salariilor către bugetarii din ministerele fără titular, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE Guvernul României a aprobat astăzi, 12 septembrie, o Ordonanţă de urgenţă prin care se consolidează atribuţiile secretarilor generali din ministere, pentru evitarea unor disfuncţionalităţi majore în administraţia publică, arată un comunicat al Executivului. 

Astfel, actul normativ prevede că secretarul general al ministerului are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei, care, în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau pe perioada în care ministrul se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, dobândeşte atribuţia de ordonator principal de credite.

Această decizie a fost necesară având în vedere că practica recentă a generat un blocaj în funcţionarea ministerelor (şi, implicit, a Guvernului), prin nefinalizarea procedurii de constatare a vacanţei funcţiei de ministru şi numire a unui nou ministru, fapt care generează unele urmări cu impact negativ, cum ar fi: 

  • neachitarea drepturilor salariale ale angajaţilor, 
  • nerespectarea obligaţiilor financiare prevăzute în contracte cu agenţi comerciali, inclusiv neplata facturilor, 
  • nerealizarea rambursărilor şi a plăţilor aferente implementării proiectelor cu finanţare europeană/internaţională, 
  • situaţii de natură a determina acumularea unor penalităţi, 
  • generarea unor acţiuni în justiţie pentru îndeplinirea unor obligaţii ale acestor ministere, 
  • rezilierea unor contracte necesare bunei funcţionări a acestora

„Completăm printr-o ordonanţă de urgenţă codul administrativ în sensul consolidării atribuţiilor secretarului general al ministerului, înalt funcţionar public, care are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei. Concret, secretarul general al ministerului va fi ordonator principal de credit în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor”, a declarat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Astăzi vor putea fi plătite salariile angajaţilor din ministere şi din instituţiile subordonate şi vor putea fi plătite facturi, a precizat Dăncilă.

Premierul a solicitat secretarilor generali din ministerele de Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul să se ocupe cu prioritate de plata salariilor angajaţilor.

Circa 10.000 de angajaţi din ministerele care au aparţinut ALDE nu şi-au primit salariile, deoarece miniştrii demisionari - nu au lăsat, prin ordin, înlocuitori care să semneze statele de plată, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.
 
Ministerul Muncii Marius Budăi a declarat că în şedinţa de Guvern de astăzi se „rezolvă problema printr-o ordonanţă de urgenţă”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările