Guvernul a amânat intrarea în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice cu 9 luni, pentru pregătirea cadrului legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restanţe mai mici la creditele în lei (arhivă)

Guvernul a prorogat, în şedinţa de joi, termenul de intrare în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice cu 9 luni, potrivit unui comunicat al Executivului, având în vedere că este nevoie de o mai lungă perioadă de timp pentru pregătirea cadrului legal al măsurilor prevăzute în lege.

"Executivul a aprobat prorogarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările şi completările ulterioare. Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condiţiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar şi adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri să poată funcţiona, trebuie alocate resurse umane şi financiare. Mai exact, este nevoie de specialişti care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una şi trei luni", anunţă Guvernul.

Potrivit comunicatului de presă, dacă acest termen nu ar fi fost prelungi, s-ar fi ajuns la imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplificate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

Guvernul precizează că au fost luate o serie de măsuri în cursul acestui an, precum elaborarea unui Plan de acţiune comun care cuprinde măsurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenţei persoanelor fizice.

Potrivit acestui plan, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Comisiilor de insolventă (publicată în Monitorul Oficial în 22.01.2016). Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile în Comisia de insolvenţă la nivel central de către: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiţiei, iar Comisia este funcţională, susţine Guvernul.

Alte măsuri au fost luate la nivelul ANPC, unde au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregătirea punerii în aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor si ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă; procedura de lucru pentru Comisiile de insolvenţă.

La finalul lunii octombrie, şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului devansarea termenului şi a trimis o cerere de reexaminare, care încă nu a fost dezbătută.

Preşedintele se opune intrării în vigoare a legii cu două luni mai devreme decât stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, considerând că intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate instituţiile şi autorităţile implicate în aplicarea legii să îşi desfăşoare activitatea. Pe de o parte, spune Iohannis, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituţionale de adoptare, promulgare şi publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament faţă de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, şi nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite