Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul aprobă majorarea salariilor şi pensiilor

10
13 Jan 2021 08:50:38
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri majorarea salariilor şi pensiilor, a anunţat marţi seară ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, salariul minim va fi indexat cu 3,1%, iar pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei.
 
"Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei.
 
Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut", a explicat Turcan, la Digi24.
 
În ceea ce priveşte pensiile, ea a arătat că acum sunt două legi.
 
"Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor", a susţinut ministrul.
 
Şeful de la Muncă a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.
 
"Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (...) Când vom lua decizia vă vom spune", a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ''cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel".
 
De asemenea, ministrul a precizat că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.
 
"Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale - n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor", a spus Raluca Turcan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Fahrenheit 451
13.01.2021, 09:55:00

Parcă spuneați că nu sunt bani și înghețați salariile!..Asta spunea ieri și Președintele țării! Nu mai mințiți, ,,fraților''!... Aaaa , ,,am înțeles greșit'', nu se știe când! E ca în povestea cu morcovul fluturat pe la nas sau cum?

-1 (1 vot)
escu
13.01.2021, 10:29:28

de inghetat se ingheata(si bine se face!) la bugetari, de indexat se indexeaza minimul pe economie ce se gaseste in zona privata! daca crezi tu ca se ezista la buget, salariat cu minim pe economie esti naiv.....

-1 (1 vot)
Constantine Constantine
13.01.2021, 10:37:58

Asa baieti, o sa aveti bani de seminte! Sau puteti sa va cumparati pari si ciomege pentru la primavara.Pina nu va fi schimbata legea salarizarii si ecartul intre saalrii degeaba vorbim de mariri.Pentru ca atunci cind salariul minim va fi 5000 cel maxim va ajunge la 60000. Este anacronic.Ecartul trebuie sa scada , La fel si la pensii, trebuie o bariera la plafonul maxim, apoi pensiile speciale eradicate, numarul bugetarilor injumatatiti, al parlamentarilor la fel, iar cheltuielile la nivelul administratiilor de stat sa scada cu 75%.Stiu, obrazul subtire cu cheltuiala se tine, da voi politicienii nu aveti nevoie pentru ca aveti sorici pe obraz. Austeritatea e un rau necesar dar trebuie sa inceapa de sus in jos prin introducerea impozitului progresiv.Si daca adunam tot ce se poate face sa vedeti bani in visteria statului cum nu a mai fost de mult timp. Problema e ca nu prea stiu ce sa faca cu banii atunci cind ii au. Probabil ca asa cum s-au facut pirtii de schi la ses asa se vor face piscine pe Moldoveanu si negoiu.

-3 (11 voturi)
ion carutasul
13.01.2021, 10:58:50

legea 127 zicea si ceva de alocarea a 25% din pensia soțului decedat catre cel supravietuitor ,chiar daca si acesta era pensionar /. Guvernantii nostri iubiti nu sufla o vorba . Ne cred un popor de idioti ,dar in Vest se face de prin 1975 plata a 50% din pensia decedatului catre sotul supravietuitor chiar daca acest are pensie .

-2 (2 voturi)
Panait M
13.01.2021, 11:29:20

Nene, indexarea tuturor salariilor (a tuturor, nu doar câteva) e absolut necesară dacă vrei să speri că vei avea creștere economică măcar cât decât. Orice diminuare a puterii de cumpărare se va evidenția în PIB, în minus. Guvernul ăsta ,,expert” (inclusiv președintele) începe iar cu prosteală a la Boc. Parcă știam (ne abureau) că un guvern de dreapta știe să facă bani, nu să-i diminueze.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările