Guvernul aprobă programul „Noua Casă”, în ciuda avertismentelor că scumpeşte locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, de la ora 17.00, proiectul privind programul „Noua Casă”, prin care se majorează plafonul pentru credite de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Economiştii au avertizat în mod repetat că modificările vor scumpi locuinţele.

Pe data de 9 iulie, Guvernul a aprobat, în primă lectură, Programul „Noua casă”, care va înlocui programul „O familie, o casă”, care înlocuia la rândul său programul „Prima Casă”. Una dintre prevederile acestuia este majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

Beneficiarii sunt persoane fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau deţin una mai mică de 50 mp.

Valoarea creditului este de maxim 140.000 euro penttru locuinţele noi, recepţionate sau consolidate în ultimii 5 ani, garantat de stat în procent de 60% din valoarea creditului, exclusiv accesoriile, reprezentând maxim 85% din preţul de achiziţie al locuinţei.

Un plafon de maxim 70.000 euro este acordat pentru celelalte categorii de locuinţe, garantat de stat în procent de 50% din valoarea creditului, exclusiv accesoriile, reprezentând maxim 95% din preţul de achiziţie al locuinţei.

„Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe care se încadrează în categoria prevăzută la alin. (1^2) şi (1^3) este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei. Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând 4 maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, arată proiectul de OUG.

Preţurile locuinţelor vor creşte „absolut sigur”

Preţurile locuinţelor vor creşte „absolut sigur”, dacă statul majorează plafoanele la credite prin programul „Prima Casă”, care va fi redenumit „Noua Casă”, este de părere Dan Bucşa, economist şef pentru regiunea Europei Centrale şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

„Absolut sigur! Avem şi modelele. De exemplu, Croaţia, care a făcut exact acelaşi lucru acum doi ani. Ca urmare, preţurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut şi piaţa, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflaţie că oamenii au dat mai mulţi bani să-şi cumpere locuinţă cu această garanţie”, a afimat Dan Bucşa într-o videoconferinţă.

Câştigă dezvoltatorii şi statul, pierde consumatorul

Programul „Noua Casă” care va înlocui programul „Prima Casă” este foarte nociv şi un „măr otrăvit”, deoarece va creşte artificial preţurile imobiliare, va avantaja dezvoltatorii, intermediarii şi statul, în timp ce va dezavantaja consumatorii, este de părere Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Cine câştigă? Dezvoltatorii, prin creşterea preţului, intermediarii şi notarii din comisioane, statul prin TVA aplicat la preţuri mai mari, afirmă Iancu Guda.

Cine pierde? Consumatorul, care este stimulat să se îndatoreze scump şi cu riscuri de rambursare foarte mari. Se vinde iluzia luxului abordabil, un „măr otrăvit”. Câţi dintre ei îşi permit asemenea credite pentru aceste locuinţe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă, conchide Guda.

BNR: Va antrena inevitabil o creştere a preţurilor

O majorare a plafonului de garantare în Programul „Noua Casă” trebuie tratată cu foarte multă prudenţă, deoarece ea ar antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR), scrie Agerpres.

„Sigur că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva şi numai dacă are o amploare mare. Dacă se vor da 10.000 de credite este una, dacă se vor da 50.000 de credite este alta. Personal, aş fi mai prudent, nu aş merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro. Ar trebui să o luăm uşor-uşor, în cazul în care va mai fi nevoie. Să nu uităm că înainte de apariţia acelei blestemăţii care a fost darea în plată, piaţa imobiliară se aşezase foarte bine, iar «Prima Casă» putea foarte bine să dispară. A apărut acea ciudăţenie ca nicăieri pe faţa pământului şi piaţa imobiliară s-a blocat în ultimul hal. Nu suntem acum în această situaţie, dar oricum ar fi mai e de lucru până să avem o piaţă funcţională a creditului ipotecar”, a subliniat oficialul BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite