Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetară din acest an

1
3 Dec 2014 14:20:22
Autor: Adina Vlad
La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană sunt de acord cu cea de-a treia rectificare bugetară FOTO gov.ro
La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană sunt de acord cu cea de-a treia rectificare bugetară FOTO gov.ro

A treia rectificare bugetară din acest an, prin care sunt alocate fonduri pentru plata în avans a titlurilor executorii câştigate în instanţă de către bugetari şi pentru plata arieratelor, a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Titlurile executorii acumulează dobânzi penalizatoare şi se actualizează cu indicele preţului de consum, care afectează în proporţie de 0,1-0,2% deficitul ESA de anul viitor. Acum, aceste majorări şi dobânzi nu le vom mai plăti", a spus ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
 
El a precizat că şi anul viitor va fi operată o derogare de la lege pentru o a treia rectificare bugetară, dacă va exista din nou posibilitatea plăţii în avans a titlurilor executorii, arătând însă că astfel de excepţii sunt posibile doar în anii foarte buni.
 
Darius Vâlcov a negat că ar exista "un gol în venituri" pentru anul viitor, aşa cum a susţinut Consiliul Fiscal, însă a admis că în 2015 va exista o situaţie dificilă în privinţa deficitului bugetar stabilit, de 1,4%, dând asigurări că acesta va fi atins.
 
"Nu există un gol în venituri şi, cu tot respectul, noi nu facem bugetul de la televizor şi din ce spune Consiliul Fiscal. Noi facem bugetul pe datele din economie şi pe situaţia reală. Bineînţeles că anul viitor avem o situaţie dificilă în sensul în care avem acest MTO — deficit de 1,4% pe care trebuie să îl atingem şi îl vom atinge, avem şi această reducere de CAS pe care o continuăm anul viitor şi aici avem un impact, însă, după prima lună vă dau o veste bună: impactul este mult mai mic decât cel previzionat de organismele internaţionale şi de ceilalţi analişti, lucru care ne va ajuta foarte mult. Aşteptăm să vedem situaţia pentru luna noiembrie", a afirmat Vâlcov, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
 
La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetară din acest an, "care spun să nu plătim ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti", adăugând că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană agreează această măsură.
 
"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
 
A treia rectificare bugetară din acest an este aprobată prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi stabileşte că o revizuire bugetară nu poate fi operată mai târziu de 30 noiembrie.
 
Rectificarea bugerară încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arată totodată că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.
 
"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", arată Consiliul Fiscal.
 
Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, ca urmare a creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii, arată Consiliul.
 
Astfel, la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investiţiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, în condiţiile în care la nivelul întregului an 2014 programarea bugetară (corespunzător celei de-a doua rectificări bugetare) indica cheltuieli de investiţii mai mari cu circa 5,8 miliarde de lei decât în 2013.
 
"Din punctul de vedere al Consiliului fiscal, situaţia este departe de a reflecta o bună gestiune si execuţie a bugetului public, fiind dimpotrivă mărturia unei evidente incapacităţi la nivelul administrării portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natură să inducă nejustificat un impuls fiscal negativ în economie", conform Consiliului.
 
Reprezentanţii CF justifică această afirmaţie şi prin modificările propuse de a treia rectificare bugetară, în condiţiile în care programul de investiţii publice consemnează o nouă reducere, de 1,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul aferent celei de-a doua rectificări bugetare, cu atât mai mult cu cât aceasta din urmă este una foarte recentă, având loc la finele lunii septembrie.
 
Consiliul Fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare, şi compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naţionale a României, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Institutului Bancar Român şi Asociaţiei Române a Băncilor, care nominalizează fiecare o singură persoană.
 
Consiliul Fiscal evaluează proiecţiile macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat, estimează impactul pachetelor de măsuri de natură a influenţa soldul bugetar, analizează execuţia bugetară şi măsura în care aceasta corespunde ţintelor propuse, monitorizează respectarea regulilor fiscale, emite recomandări privind politica fiscală curentă şi viitoare.
 
A treia rectificare bugetară din acest an suplimentează bugetele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.
 
Rectificarea, efectuată în mod excepţional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinată de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot în evidenţă un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, conform Executivului.
 
Guvernul arată, în proiectul de rectificare, că rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice pe întregul an de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.
 
Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat menţinându-se ca valoare nominală la 14,7 miliarde lei şi ca pondere în PIB la 2,2%.
 
Mai puteţi citi: 
 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vanatorul/d.c.
3.12.2014, 16:39:40

"Rectificarea bugetară încalcă aproximativ șase prevederi legale, indicând incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, menționează într-un studiu publicat de Consiliului Fiscal. Potrivit instituției, plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015. "Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare”, scrie în raportul menționat. În raport se mai menționează că, realizarea cu care se laudă guvernanții, potrivit căreia "excedentul bugetar înregistrat la 10 luni” este o urmare a „creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" nu corespunde realității. Potrivit instituției, acest excedent bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii. Iată care sunt cele șase prevederi încălcate de rectificarea bugetară, potrivit Consiliului Fiscal: - prevederea art. 15 alin. 2 al LRFB potrivit căruia într-un an nu pot fi aprobate mai mult de două rectifcări bugetare; - prevederea art. 6 lit. b) potrivit căruia soldul, și respectiv, soldul primar al BGC nu pot depăși plafoanele instiuite de Legea companion a Strategiei fiscal-bugetare (în speță Legea 35/2013). - prevederile art.6 lit. a) potrivit căruia cheltuielie de personal exprimate ca procent în PIB nu vor depăși plafonul instiuit de Legea companion a Strategiei fiscal- bugetare (Legea 35/2013). Astfel, propunerea de rectifcare indică cheltuieli de personal de 7,5% din PIB, comparativ cu un plafon legal de 7,3% din PIB (în crestere fată de nivelul minim al ultimilor ani atins în 201 -2012 de 6.8% din PIB3), în condițiile în care cheltuielie de personal cresc cu 2.406 miloane de lei comparativ cu a doua rectifcare bugetară ca urmare a achitări anticipate a tranșei aferente anului 2015 privind unele drepturi de natură salarială câștigate în urma hotărârilor judecătorești, a căror plată a fost eșalonată pe 5 ani;" - prevederile art. 6, lit. c), potrivit căruia cheltuielie totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniuni Europene şi a altor donatori, şi cheltuielie de personal nu vor depăşi plafonul instiuit de Legea companion a Strategiei fiscal-bugetare (Legea 35/2013). - prevederile art. 9 alin. (2) potrivit căruia totalul cheltuielior de personal nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectifcărilor bugetare; - prevederile art. 6, lit. g) potrivit căruia pe parcursul exerciţului bugetar, creditele de angajament şi cele bugetare aprobate şi neutilzate pentru cheltuieli de investiții nu pot fi virate şi utilzate pentru cheltuieli curente." (materialul citat a aparut chiar azi pe site-ul altui cotidian)

-1 (1 vot)
Modifică Setările