Guvernul continuă să dea ajutor de stat pentru filmele produse în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producţiei de filme în România va fi prelungită până la jumătatea anului viitor, noi producţii urmând să fie eligibile.

Schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică a fost introdusă de fostele Guverne PSD, printre altele, pentru promovarea României ca destinaţie turistică. Guvernul Orban a decis să continue această schemă de ajutor de stat.

„Referitor la termenul de valabilitate al acestei scheme de ajutor de stat, considerăm oportună prelungirea până la 30.06.2021, întrucât sesiunea de depunere de noi proiecte nu a fost deschisă în primul semestru al anului 2020, conform adresei Consiliului Concurenţei care recomandă acest lucru”, arată un proiect de act normativ publicat de Ministerul Economiei.

Proiectul extinde lista de producţii cinematografice eligibile cu următoarele: parodie,  documentar, produs cultural.

Având în vederea introducerea noilor categorii, actul normativ prevede însă că, pentru a fi eligibile, producţiile „se încadrează în categoria de produs cultural şi nu defăimează, inclusiv prin parodiere, ţara, limba, ordinea de drept sau principiile constituţionale, nu incită la război, ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, discriminare pe criterii etnice, religioase, de sex sau orientare sexuală sau la separatism teritorial”.

Alocările financiare nerambursabile vor rămâne în cuantul de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului.

Cu toate acestea, Guvernul a decis că această alocare se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României şi beneficiarul va cheltui 140% din ajutorul acordat pe teritoriul României. Cheltuielile maxime care fac obiectul obligaţiilor de teritorializare nu trebuie să depăşească în nici un caz 80% din bugetul total al proiectului.

Totodată, alocările financiare nerambursabile vor rămâne de 10% peste alocarea de 35%, cu condiţia ca producţia să promoveze o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice româneşti din zona geografică sau oraşul promovat, sau limba, tradiţile şi obiceiurile româneşti în producţiile audiovizuale finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, iar desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.

În plus, vor exista alocări financiare nerambursabile în cuantum de 5% peste alocarea de 35%, pentru co-producţii, producţiile transfrontaliere finanţate de mai mult de un stat membru şi care implică producători din mai mult de un stat membru.

Alocările de 5% şi 10% nu se însumează, fiind admisă o alocare de maxim 10%.

Se consideră cheltuieli neeligibile şi se adaugă: taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile cu realizarea raportului de audit.

De asemenea, analizarea cererilor de plată şi plata efectivă vor fi făcute după finalizarea filmului. „În prezent, plata nu este condiţionată de finalizarea productiei cinematografice, ceea ce înseamnă, că există riscul de a se plăti un ajutor de stat, fără ca producţia cinematografică să fie finalizată, sau ca la vizionare, să constatăm, că aceasta încalca anumite criterii de eligibilitate”, arată Guvernul.

Proiectul mai elimină certificatul de solicitant şi ordinul pentru aprobarea certificatului de solicitant şi a acordului de finanţare, deoarece certificatul de solicitant nu are valoare juridică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite