Guvernul i-a făcut cadou Comisiei de Prognoză 100 de noi posturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză
Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a primit „cadou”, printr-o hotărâre de Guvern, 100 de noi posturi, în structura organizatorică. Acestea vin la pachet şi cu noile funcţii cu care a fost înzestrată Comisia, inclusiv de a se ocupa de parteneriatele public-private şi de ajutoarele de stat.

Printr-o hotărâre de Guvern de la finalul lunii mai, numărul maxim de posturi pe care le poate avea Comisia Naţională de Prognoză a crescut de la 135 la 235. Acest număr va include şi demnitarul, adică preşedintele instituţiei, dar şi posturile aferente cabinetului acestuia.

Cheltuielile bugetare suplimentare pentru noua structură organizatorică se vor asigura prin redistribuirea de la Secretariatul General al Guvernului şi instituţiile subordonate acestuia a alocărilor bugetare aferente posturilor bugetate şi vacante, potrivit Hotărârii.

Noua structură organizatorică  a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză:

Imagine indisponibilă

Noi funcţii şi atribuţii                                         

Noile posturi create în cadrul Comisiei vin să completeze numeroasele funcţii şi atribuţii acordate în acest an CNSP.

Pe de o parte, Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă, în luna aprilie, pentru a însărcina Comisia de Prognoză cu noi competenţe pentru pregătirea şi atribuirea proiectelor strategice de investiţii ale administraţiei publice centrale care se implementează în parteneriat public – privat.

În acelaşi timp, în Parlament, legea de adoptare a ordonanţei care întăreşte rolul Comisiei de Prognoză a primit amendamente care au oferit CNSP zeci de funcţii şi atribuţii în plus. Astfel, dacă în varianta în vigoare a ordonanţei, Comisia Naţională de Prognoză îndeplineşte 5 funcţii, ca urmare a măsurilor propuse, potrivit proiectului, ar urma să îndeplinească 12 funcţii. De asemenea, în locul a 29 de atribuţii pe care le are în prezent Comisia, ar urma ca această instituţie să aibă un număr de 58 de atribuţii.

Astfel, CNSP va elabora programe de dezvoltare economică şi social pe termen scurt, mediu şi lung şi va face prognoze şi studii privind echilibrul macroeconomic, sectorial şi regional. De asemenea, va monitoriza şi administra schemele de ajutor de stat începând cu anul 2018 şi proiectele de investiţii publice dezvoltate în parteneriat public-privat.

Consiliul legislativ a avertizat asupra acestor modificări, care introduc atribuţii şi funcţii majore Comisiei Naţionale de Prognoză. „Remarcăm amploarea şi consistenţa intervenţiilor legislative propuse asupra actului normativ de bază, concretizate prin modificări substanţiale ale textelor, precum şi prin introducerea a numeroase noi funcţii şi atribuţii ale Comisiei Naţionale de Prognoză”, mai arată Consiliul legislativ în avizul său.

Totodată, potrivit amendamentelor, membrii Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi cei ai Consiliului de Programare Economică, din cadrul CNSP, vor primi indemnizaţii mai mari decât era prevăzut.

Citiţi pe larg despre acestea aici

Cel mai nou amendament adus legii aflate în Parlament majorează de la 6 la 8 şi numărul maxim de posturi aferente cabinetului preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite