Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică: preţurile vor fi reglementate temporar DOCUMENT

8
23 Sep 2021 09:34:47
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.

Proiectul de OUG are 56 de pagini şi transpune „corect şi complet” în legislaţia naţională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi care include, printre altele, dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.
 
"În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică", mai stipulează draftul de OUG. 
 
Şi acest tip de intervenţie trebuie să fie notificat Bruxelles-ului şi să respecte condiţiile enumerate mai sus.
 

Principalele reglementări

 

Prima plafonare a preţurilor ar putea avea loc la 3 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

 
Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea preţurilor variabile („preţuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea creşte (sau scădea) în funcţie de evoluţiile pieţei.
 
Totodată sunt prevăzute şi alte modificări ale pieţei cerute de furnizori, inclusiv pentru a putea administra riscurile prin instrumente derivate.
 

Plafonarea preţurilor va fi temporară

 
Guvernul va trebui să aştepte propunerea Autorităţii în Energie (ANRE) şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să aibă avizul Consiliului Concurenţei pentru a „interveni în formarea preţurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toţi clienţii casnici, ca şi pentru microîntreprinderi.
 
Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Intervenţia se va face „după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, potrivit proiectului de OUG.
 
„Oricare şi toate intervenţiile publice în formarea preţurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie:
să urmărească un interes economic general şi să nu depăşească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general;
să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii şi verificabile;
să garanteze accesul egal la clienţi al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune;
să fie limitate în timp şi proporţionale în ceea ce priveşte beneficiarii lor;
să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanţii la piaţă într-un mod discriminatoriu”, prevede proiectul.
 
Notificarea trimisă la Comisia Europeană trebuie să explice:
 
motivele „pentru care obiectivul urmărit (prin intervenţie) nu putea fi atins într-o măsură satisfăcătoare cu ajutorul altor instrumente”,
modul în care sunt îndeplinite cerinţele prevăzute mai sus şi
efectele măsurilor notificate asupra concurenţei.
 
„Notificarea descrie categoriile de beneficiari, durata măsurilor şi numărul clienţilor casnici afectaţi de măsuri şi explică modul în care au fost stabilite preţurile reglementate.”, mai spune ordonanţa.
Proiectul de OUG survine înainte ca Guvernul să fi finalizat o schemă a de compensare a scumpirilor la energie, promisă pentru această săptămână.
 
 
Modificarea tarifelor la electricitate s-ar putea face zilnic, potrivit proiectului de ordonanţă.
 
Se introduce posibilitatea încheierii de contracte de furnizare „cu preţuri dinamice (…) care reflectă variaţia de preţ pe pieţele spot, inclusiv pe pieţele pentru ziua urmatoare şi intrazilnice, la intervale cel puţin egale cu intervalul de decontare a pieţei”.
 
Consumatorii şi-ar putea afla apărarea la ANRE, care „monitorizează evoluţiile pieţei, evaluează riscurile pe care le pot implica ofertele şi contractele de energie electrică la preţuri dinamice şi ia măsuri în privinţa practicilor abuzive”.
 
Introducerea preţurilor dinamice este posbilă doar după dotarea cu contoare inteligente, care pot transmire în timp real datele de consum.
 
Totodată, se introduc tranzacţiile cu instrumentele derivate pe piaţa angro, a căror absenţă a fost invocată de furnizori ca motiv al scumpirilor exagerate.
 
„Pentru a permite protecţia participanţilor la piaţa împotriva riscurilor de volatilitate a preţurilor pe baza pieţei, şi pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investiţiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacţionabile la bursa într-un mod transparent”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Marcu
23.09.2021, 09:51:24

Asta cu contracte cu prețuri variabile e ciudată. Cum ne mai schimbăm furnizorul dacă transferul durează minim două-trei luni, timp în care prețul se schimbă de n ori? Atunci ar trebui ca și noi să putem cumpăra kilowații ca la magazinele on line, zilnic, săptămânal, cu două-trei clickuri. Când m-am transferat cu contractul la Restart Energy aceștia erau pe locul doi ca preț, acum sunt pe locul 90, dacă mi-ar scumpi curentul cu 20 sau 40% aș mai rămâne la ei două-trei luni, cât durează transferul la alt furnizor, care azi e mai ieftin?!

+9 (9 voturi)
imacandi
23.09.2021, 10:36:58

institutii de rahat..am depus sesizare la ANPC si ANRE impotriva acestui operator,care a modificat un pret asa zis fix cu peste 270%,dar ce sa vezi.nici macar un raspuns de la aceste institutii.si cand i mai auzi pe cei care conduc institutiile,despre ce si cum sa faca romanii.... preturi dinamice abia dupa montarea contoarelor inteligente....alta vaca de muls

+2 (2 voturi)
Lica Mosu
23.09.2021, 09:56:35

@ Afroziso, ai... zis-o ! Tu ai priceput că ,,legea” asta apără furnizorii și nu consumatorii ??! Ia-uzi : ,,Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea preţurilor variabile („preţuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea creşte (sau scădea) în funcţie de evoluţiile pieţei.” !! Znaeși paruschie daragaia druzia ?!

+3 (3 voturi)
Un cititor
23.09.2021, 10:04:19

Pt cei care nu sunt pe piata reglementata, preturile sunt f mari. Dar nici cei care sunt pe piata reglementata nu au scapat. Dupa un an-doi (dupa caz) ii asteapta aceleasi preturi. Iar scumpirile sunt astronomice. In toate domeniile.

-7 (9 voturi)
d cioc
23.09.2021, 10:43:24

situatia e fierbinte, moscova si a gasit un mod de a pune pe jar europa...urmatoarea schema ar fi un razbel pornit in dorinta de a iesi din anonimat! rusia este o mega tiranie comunista, căldura. in casele si inimile oamenilor este ceva de neacceptat pentru o astfel de monstruozitate! f.u.c.k. you rusia !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările