Guvernul, luat pe sus de creşterea economică de 5%. Teodorovici: Datele depăşesc chiar şi estimarea Comisiei de Prognoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin

Creşterea economică de 5% anunţată de Institutul Naţional de Statistică depăşeşte chiar şi estimarea Comisiei de Prognoză, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care „a tras de urechi” instituţiile care înaintează prognoze pesimiste, cerându-le să îşi modifice modul de calcul.

„Datele INS privind creşterea de 5% în trimestrul I depăşesc chiar şi estimarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, ceea ce este un lucru bun. Prognoza Guvernului prevedea o creştere de 4,5% în primul trimestru şi o creştere de 5,5% pe întreg anul. Aceste date reprezintă un semnal puternic vizavi de faptul că economiei României creşte aşa cum ne-am prognozat şi accentuează faptul că economia românească este una performantă”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Finanţe a precizat că la construcţia bugetară Guvernul a vrut să fie mai pesimist şi să fie sigur de ceea ce înaintează ca date oficiale cetăţenilor, acesta fiind motivul pentru care creşterea reală a depăşit şi prognoza Executivului. „Creşterea economică a luată în calcul şi efecte de runda a doua, dar într-un mod responsabil, am vrut să fim mai pesimişti”, a completat acesta.

Eugen Teodorovici a lansat şi un avertisment la adresa instituţiilor care elaborează prognoze pesimiste, acuzând că din cauza acestor estimări este afectat fiecare român.

„Este adevărat că există o diferenţă între ceea ce Guvernul prognozează şi ce estimează diferite structuri internaţionale sau chiar la nivel naţional, precum Fondul Monetar Internaţional, agenţii de rating şi desigur Consiliul Fiscal şi, din păcate, şi la nivelul Preşedinţiei am văzut acelaşi lucru. Această diferenţă este nejustificat de pesimistă şi este o diferenţă care creează un cost pe care fiecare român îl suportă zi de zi. Pot fi mai puţine investiţii şi chiar un cost mai mare pe care România trebuie să îl suporte. Cei care iau în calcul să investească se uită şi la ce prognozează partenerii internaţionali şi sunt descurajaţi. Mă aştept ca aceste organizaţii internaţionale să îşi revizuiască modul de calcul prin care fac aceste estimări mai mereu nejustificate”, a precizat ministrul Finanţelor.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite