Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul păcălit de Guvern

5
3 Jun 2014 20:28:40
Dan Străuţ
Guvernul aşteaptă în zadar creşterea colectării de bani din acciza suplimentară: tot mai puţini şoferi de camioane cumpără carburanţi din ţară
Guvernul aşteaptă în zadar creşterea colectării de bani din acciza suplimentară: tot mai puţini şoferi de camioane cumpără carburanţi din ţară

Instituţiile publice care se autofinanţează nu depind de banii publici, deci pot să le dea şefilor salarii astronomice; bugetul de stat se poate construi pe cheltuieli certe, chiar dacă veniturile sunt incerte; taxele pot să crească în termeni reali, chiar dacă economia creşte doar în termeni statistici... Toate aceste (auto)păcăleli au culminat, în fatidica zi de 1 aprilie 2014, cu introducerea accizei suplimentare pe carburanţi.

Abia acum se vede, în statisticile oficiale, dreptatea pe care au avut-o şoferii când spuneau, astă-iarnă, că dacă va introduce această acciză suplimentară Guvernul nu va câştiga, ci va pierde de pe urma ei.

Valoarea vânzărilor, reflectată în cifra de afaceri a comercianţilor de combustibili, a scăzut în aprilie cu 16,2% faţă de martie, în loc să se majoreze cu 6,6% (pe măsura creşterii preţurilor), ceea ce înseamnă o prăbuşire a vânzărilor interne cu peste 21%.

Dar într-o lună ca aprilie, cu prime şi Sărbători de Paşte, consumul – mai ales cel de carburanţi – nu avea cum să scadă. Nu scăzuse nici chiar în anii grei ai crizei economice.

Şi atunci, ce s-a întâmplat, de fapt, cu vânzările şi cu banii din piaţa de carburanţi? Singurul răspuns plauzibil este că şi vânzările, şi banii s-au mutat peste graniţă.

Mecanismul este simplu: scumpirea cu 40 de bani/litru a propulsat România printre primele 5-10 ţări în topul european al preţurilor la motorină şi benzină, după ce ani la rând ocupasem ultimele locuri.

Asta în timp ce la vecinii noştri din UE preţurile au stagnat (Bulgaria) sau chiar au scăzut (Ungaria).
Astfel că, aşa cum au avertizat încă de astă-iarnă, şoferii au trecut graniţa şi n-au făcut doar un plin-două, ci au şi adus în ţară, pentru colegii lor de flotă, cantităţi mari de carburanţi la preţuri (mult mai) mici.

În asemenea condiţii, este clar că Guvernul, care se aştepta la încasări suplimentare consistente de pe urma acestei accize, a cam rămas cu buza umflată, păcălit de propriile politici economice.

Tot o autopăcăleală guvernamentală se dovedeşte a fi şi impozitul pe construcţii speciale, renumita „taxă pe stâlp“.

Aceasta afectează cel mai mult, aţi ghicit, exact companiile energetice şi industriale în care statul este majoritar.

În locul veniturilor din profiturile respectivelor companii, statul va înregistra venituri de pe urma impozitării strict contabile a activelor (cele mai multe, învechite) din patrimoniul acestora.

Mai pe româneşte, va înregistra ca plus într-un buzunar ceea ce deja are ca minus în altul, crezând sincer că astfel va ieşi în câştig.

Poate că e bună la ceva şi poza selfie pe care, prin propriile gafe de politică economică, şi-o face acest „Păcală 2.0“: va vedea că respectivele companii îi aparţin nu doar atunci când le spală de datorii, ci şi când trebuie să le plătească taxele în loc să beneficieze de profiturile lor.

Mai rău este că populaţia şi companiile private au cel mai mult de pierdut de fiecare dată când, neatent la semnalele şi alarmele mediului de afaceri, Guvernul este păcălit de Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Paun Al
3.06.2014, 21:52:19

"Instituţiile publice care se autofinanţează" Cat o sa mai promovati aceasta manipulare . Stiti bine ca sunt institutii de tip "monopol", ca iau banii de la cetateni direct , sau indirect prin includerea taxelor de catre firme in pret. Si in loc ca acei bani sa intre in bugetul statului si angajatii sa fie platiti ca functionari publici... s-au creat legi clientelare , banii sunt praduiti de "instiutiile publice"... care au in componenta clientii puterii ( soti , sotii , rude , amante ...) Manipulare .

+1 (3 voturi)
Dan Străuţ
3.06.2014, 22:17:22

Instituțiile publice care se autofinanțează sunt trecute, după cum ați observat, la capitolul autopăcăleli guvernamentale. Chiar primele

+3 (3 voturi)
Paun Al
3.06.2014, 22:20:25

Domnule este "autopacaleala" premeditata.

+1 (3 voturi)
Secan Ionel-viorel
4.06.2014, 17:59:00

exact asta spune si autorul, dar daca vrei o expresie si mai exacta, este "hotie pesede marca Ponta VV" . Credeti ca plagiatul lui nu e tot o autopacaleala premeditata?

+2 (2 voturi)
Andrei Zeko
5.06.2014, 11:47:42

Dacă o companie privată sau o persoană păgubesc bugetul de stat apare imediat și pedeapsa.. Este dovedit că Ponta a păgubit bugetul de stat cu această măsură aberantă, în ciuda tutoro avertismentelor primite de la președinte, de la transportatori și de la partea activă a societății. Nu ar trebui să răspundă penal pentru această pagubă? Demisia este subînțeleasă.

Modifică Setările