Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul pregăteşte impozitul pe ciment şi pe pietriş. Banii ar ajunge într-un Fond Naţional de Locuire, care să realizeze locuinţe ieftine

5
18 Jul 2016 12:13:24
Autor: Daniel Ionascu
Impozitul pe ciment ar urma să funcţioneze precum acciza suplimentară introdusă în 2014 de Guvern în preţul carburanţilor pentru a construi autostrăzi
Impozitul pe ciment ar urma să funcţioneze precum acciza suplimentară introdusă în 2014 de Guvern în preţul carburanţilor pentru a construi autostrăzi

Executivul ar urma să introducă un impozit special pe ciment sau pietriş pentru a finanţa constituirea unui Fond Naţional de Locuire, a cărui destinaţie este să construiască locuinţe la preţuri mici. De asemenea, acest fond ar putea fi alimentat cu o parte din banii colectaţi de stat prin taxele pe proprietate, dar şi din chiriile proprietăţilor statului.

Informaţiile apar într-un draft al Strategiei Naţionale de Locuire, citat de Capital.ro
 
Strategia menţionată prevede înfiinţarea unui Fond Naţional de Locuire al cărui obiectiv să fie „sporirea disponibilităţii locuinţelor de calitate bună, eficiente energetic şi la un preţ convenabil, evitând în acelaşi timp cheltuielile ineficiente de fonduri publice“.
 
Aceastaă idee a constituirii fondului ar fi venit însă de la Banca Mondială, care a furnizat statului şi un raport asupra politicilor de locuire din România.
 
Pe lângă taxa dedicată pe produse precum cimentul, Fondul s-ar mai putea finanţa şi din emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului.
 
Alte surse vizate ar fi bani din bugetul de stat, din fonduri europene sau din „unele contribuţii de la administraţia locală“.
 
În fine, documentul precizează că programul „Prima Casă“ ar putea fi inclus în programele fondului, însă detaliile lipsesc. 
 
De asemenea, Fondul Naţional de Locuire ar mai putea urma să ofere stimulente dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea de locuinţe la preţuri mici. De asemenea, ar putea derula proiecte împreună cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) sau să fie partener de finanţare pentru primării sau asociaţii de proprietari pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a sistemelor de termoficare şi a locuinţelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

dracon
18.07.2016, 12:30:35

Fondul ar fi mai bun ptrimbunatatirea infrastructurii. Locuintele ieftine ptr ,,discriminati '' in mod deosebit ,intr-un an de zile sant bune de demolat ,cine nu a cheltuit si nu s-a strans la punga ptr asi face o casa , il doare in chiur de locuintele oferite gratis . In localitatea mea s-au facut niste locuinte ieftine dar cu dotari pe care nu si le permit multi dintre cei ce muncesc si intr-un an de zile ,puteai sa bagii porci in acele locuinte.

Mihai Alex
18.07.2016, 13:12:20

Ratati. Bagati pedeapsa cu moartea pentru coruptie.

test blank
18.07.2016, 13:36:48

sa-i zicem simplu: supraaciza pe ciment. si peste vrun cincinal, s-o gasi vro ministreasa sa ne spuna drept in fata ca nu, nu s-a facut nici un apartament ieftin din bani. ci ca s-au mai dat ceva pensii speciale.

Constantine Constantine
18.07.2016, 13:41:37

E cea mai mare timpenie,Daca vreti sa ii ajutati pe cei care vor sa-si ridice o casa, armonizati legislatia si taiati din taxele impovaratoare. Dupa 89 s-au creat zeci de mii de asa zise fonduri din care banii au disparut aproape in totalitate. Guvernul sa caute solutii reale de gasire a surselor de finantare. De ex, confiscarea totala a averilor obtinute pe cai ilegale.Tot umblind cu jumatati de masura nimic nu se va face,

+1 (1 vot)
zzzzz zzzzzzz
18.07.2016, 13:54:31

Sugrunati piata imobiliara. Felicitari! :-?? Sa ma ^^^ in socialismul vostru tampit.

+1 (1 vot)
Modifică Setările