Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul pregăteşte terenul pentru plecarea tuturor administratorilor de pensii Pilon II. Opoziţia acuză că e o naţionalizare, Teodorovici neagă

16
23 May 2019 17:34:56
Autor: Elena Deacu

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de urgenţă prin care să desemneze un administrator special al pensiilor Pilon II, în valoare totală de 51 miliarde lei, în cazul în care administratorii de fonduri de pensii private pleacă din România. Senatorul liberal Florin Cîţu a acuzat Guvernul că a premeditat astfel naţionalizarea pensiilor private. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici spune că nu este vorba despre o naţionalizare.

Până acum, a existat un vid legislativ, deoarece în lege nu era prevăzut cadrul legal de acţiune în cazul în care toţi cei şapte administratori ies de pe piaţă. Legea spunea doar că, atunci când un administrator pleacă, participanţii lui se împart între ceilalţi administratori rămaşi. Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi rezolvă acest vid legislativ.

Prin această Ordonanţă, Guvernul a stabilit că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va desemna un administrator special care va fi o persoană juridică autorizată să administreze un fond de pensii administrat privat. 

De asemenea, Guvernul a modificat legea astfel încât Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, să poată deveni administrator special al activelor deţinute de administratorii de fonduri de pensii, dacă aceştia vor decide că nu îşi vor mai desfăşura activitatea în România.Tocmai desemnarea Fondului de Garantare ca administrator a stârnit acuzaţii de naţionalizare, deoarece acesta este în subordinea ASF, o instituţie de stat. 

Senatorul PNL Florin Cîţu a acuzat Guvernul că a premeditat naţionalizarea pensiilor private şi că acestea urmează să treacă „în câteva luni” la administratorul special, adică la stat. „Această ordonanţă apare după ce administratorii privaţi de pensii au anunţat acum o săptămână că se vor retrage din România dacă Guvernul nu renunţă la aberaţia cu capitalul social. Acum este clar de ce a «prelungit» perioada până la care administratorii privaţi de pensii trebuie să aducă în plus la capitalul social 800 de milioane de euro. Trebuia să apară întâi «administratorul special» în această formă. Pensiile voastre private urmează să treacă în câteva luni la «administratorul special» = stat!”, acuză Florin Cîţu.

În replică, ministrul Finanţelor Eugen Teorodovici a declarat că nu este vorba de nicio naţionalizare. „Nimeni nu naţionalizează, nimeni nu închide”, a declarat Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Ordonanţa a fost o propunere venită din partea ASF. „Înseamnă că această structură total independentă, adică ASF, propune un instrument corect legal pentru ca contribuabilii care depun aceste fonduri şi au înceredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza de a se regăsi în situaţia în care nu e niciun instrument să preia acest management”, a explicat ministrul Finanţelor.

Şantaj cu parteneriatul public-privat

Şase din şapte administratori de pensii private spun că activitatea lor în România se află sub „incertitudini semnificative“, după ce Guvernul a impus o serie de cerinţe absurde prin Ordonanţa 114, fără ca măcar să le explice necesitatea. Principala doleanţă este cerinţa de majorare a capitalului social din Ordonanţa 114, prin care administratorii sunt puşi să aducă „de acasă“ în total 3,5 miliarde lei.

Guvernul a insinuat încă de acum câteva luni că s-ar putea răzgândi cu privire la această cerinţă, dacă administratorii de pensii private sunt de acord să investească banii strânşi pentru pensii în proiectele de investiţii pe care Executivul vrea să le dezvolte în parteneriat public-privat (PPP). Cu toate acestea, propunerea guvenanţilor nu a fost primită cu deschidere, administratorii spunând că există „alternative” mai bune ca banii din pensii să poată fi folosiţi pentru investiţii.

Acum, însă, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că Guvernul a creat un mecanism prin care să-o „oblige” pe administratori să se conformeze. Mai precis, întrebat de ce ar alege fondurile de pensii să investească în PPP, el a lăsat de înţeles că vor fi recompensate cu diminuarea cerinţelor de capital social. „Partea aceasta de capital, ca şi creştere, trebuie să fie diminuată cu cât riscul în cealaltă parte de investiţii creşte”, a spus Teodorovici. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

foarte atent
23.05.2019, 18:23:34

pai dupa nume, daca e abia al 2-lea, e clar ca e slab...

silent warrior
23.05.2019, 19:04:12

Nu e nicio nationalizare. E furt pe fata si cu tupeu. Aia sunt banii romanilor aflati in administrare privata si statul pesedist si hotz vrea sa ii fure direct. Ce treaba are statul prin Teodorovici sa dea ordonante ca sa faca ceva cu niste bani care nu sunt ai statului. Ori ii baga cu japca la pilonul 1 unde ii cheltuie cum vrea , ori numeste politic un administrator care sa ii "administreze de tot ". Orice administreaza statul e sortit pieirii. Oricum ai da-o e tot furaciune cu tupeu de borfas.

+2 (2 voturi)
foarte atent
23.05.2019, 19:47:20

pai si ar fi o surpriza sa-i vaporizeze? chiar dupa 90 s-au evaporat atata fonnduri ale oamenilor muncii...aceeasi hotzi, dar cu alt nume !

+2 (2 voturi)
Maleficio Decenu
23.05.2019, 19:26:31

E pe naiba furt,ăștia pleacă că nu-și fac plinul cu pârțul ăla de 51 de miliarde de lei,asta nu e o bază ca ăștia să facă câștig așa cum le place la firmele mamă,adică plus la deponenți plus câșltigul net al lor .Dacă BCE ridică ștacheta sunt speranțe,la suma asta imensă pe piață faptul că dobânda e de fapt negativă,adică banii sunt atât de mulți că nimeni nu-i poate să-i investească în economia reală să facă plusvaloare cu care lucrează de fapt agenții ăștia din pilonul 2.

ileana iliescu
23.05.2019, 21:11:53

investitiile din fondul de pensii sunt reglementate de lege decenu,informeaza-te si vezi ca ei ,administratorii au un comision,profitul investitional nu intra in buzunarul administratorului ci al pensiilor,orice institutie financiara la ora asta isi poate face bagajele,si-au recuperat de multi ani investitiile si profitul nici statul roman nu are habar cat a fost,asa cum a facut omv zilele trecute,nu este mare lucru sa aflam ca vor face toate,si vorba lui Brancusi reintors de la Paris in satul natal"v-am lasat saraci si prosti si va gasesc si mai saraci si mai prosti".

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările