Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul, presat să adopte noile reguli RCA. Asociaţie: Decontarea directă ar trebui să scadă preţurile poliţelor auto

0
21 Jan 2021 15:09:25
Autor: Elena Deacu

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Ministerului Finanţelor să pună cât mai urgent posibil în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decontarea directă obligatorie a daunelor aferente contractelor de răspundere civilă auto (RCA).

Potrivit AURSF, acest mecanism, generalizat la nivelul întregii pieţe, va permite consumatorilor să se adreseze propriilor asigurători pentru a fi despăgubiţi, în cazul în care vor fi situaţia de a fi în postura de păgubiţi în cadrul unui contract RCA.

„În felul acesta, ne aşteptăm la o reducere semnificativă a numărului de petiţii care vor fi depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care au explodat pe parcursul anului trecut”, arată Asociaţia.

AURSF reaminteşte că a propus, încă din 2017, de la discuţiile pe marginea adoptării Legii RCA, adoptarea mecanismului de decontare directă obligatorie, pentru a permite consumatorilor să se adreseze propriilor asigurători în cazul în care vor fi victimele unui eveniment rutier în care au fost implicaţi, pentru a evita situaţiile în care rămâneau luni de zile cu maşina în service sau erau obligaţi să se adreseze instanţelor pentru a beneficia de o despăgubire corectă.

De asemenea, AURSF precizează că a atras în repetate rânduri atenţia asupra costurilor prohibitive impuse de unii asigurători pentru opţiunea de decontare directă, ceea ce constituia o adevărată barieră, fiind un factor important de descurajare a opţiunii consumatorilor pentru această modalitate de decontare.

În context, AURSF a iniţiat opinia pentru introducerea decontării directe obligatorii, adoptată cu o largă majoritate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecţiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF în decembrie 2019.

„Decontarea directă obligatorie va uşura situaţia consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, aceştia nemaifiind obligaţi să aştepte decontarea din partea asiguratorului şoferului vinovat. În plus, având în vedere generalizarea la nivelul pieţei, decontarea directă obligatorie ar trebui să determine scăderea, în unele cazuri semnificativă, a preţului poliţelor RCA pentru consumatorii care au optat în trecut pentru decontarea directă. Considerăm că decontarea directă obligatorie va determina şi o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesaţi să aleagă serviciile acelor asigurători care s-au remarcat prin plata la timp a despăgubirilor aferente contractelor RCA şi care nu au fost reclamaţi pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiară”, afirmă Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările