Guvernul prezintă planul de relansare. Cîţu: Conturile sunt pregătite, să vină banii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis Inquam Photos/Alberto Grosescu
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis Inquam Photos/Alberto Grosescu

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi alţi membri ai Guvernului prezintă joi seara Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă cu restricţii şi constrângeri ale căror efecte negative le-am resimţit cu toţii. Avem de gestionat provocările crizei sanitare, însă în egală măsură trebuie să pregătim măsurile pentru dezvoltarea ţării noastre. Modelul axat pe consum a neglijat tocmai investiţiile, care sunt baza unei ţări. Lipsa de investiţii în educaţie, sănătate sau a infrastructurii constituie rezultatul unei politici defectuoase, care nu trebuie să se mai repede. În anii următori vom implementa un nou model”, a afirmat preşedintele, la lansarea Planul de Redresare şi Rezilienţă,  adăugând că ţara noastră va putea accesa fonduri în baza acestui plan.

El a precizat că toate resursele ţării noastre trebuie utilizate inteligent şi în beneficiul românilor.

„În 2020 am pus deja bazele schimbării şi vom continua această abordare într-un ritm susţinut şi în anii următorii. Am reuşit să obţin pentru România un pachet bugetar de circa 80 miliarde euro pentru următorii ani. Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită din timp să utilizeze Planul de Redresare şi Rezilienţă”, a subliniat Iohannis.

„Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase în domenii precum cel al legislaţiei achiziţiilor publice, în domeniul administraţiei publice, precum şi în privinţa legislaţiei din domeniul fondurilor europene, pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent şi în beneficiul real al cetăţenilor”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că prin Planul de Relansare propune investiţii suplimentare în infrastructura şcolară, fonduri pentru comunităţile locale, regenerare urbană, iar România trebuie să se conecteze la realităţile zilelor noastre inclusiv în ce priveşte mediul, fiind timpul să beneficiem de digitalizarea administraţiei.

„E important ca discuţiile pe marginea planului să fie aplicate, fundamentate şi să depăşească paradigma populismului electoral. Acest plan este despre România şi despre români şi vă invit să-l tratăm ca atare”, a conchis preşedintele.

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban:

Premierul Ludovic Orban a declarat că suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea la Uniunea Europeană, deoarece vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziţie.

„Noi ne angajăm să îl folosim integral la dezvoltarea României”, a transmis Orban.

Premierul a precizat că acest Plan Naţional de Recuperare şi Rezilienţă este doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea României în următoarea perioadă şi trebuie văzut în complementaritate cu finanţările care trebuie asigurate în cadrul bugetului Uniunii Europene din 2021-2027.

Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro din acest plan, vom avea la dispoziţie peste 46 miliarde de euro pentru coeziune, agricultură şi vom beneficia şi de alte finanţări, a mai spus premierul.

Orban a mai spus că în cursul acestei săptămâni Comisia Europeană a decis alocarea unei prime tranşe de 3 miliarde de euro către România din programul SURE, care este destinată măsurilor active de susţinere a angajaţilor din domeniile afectate de pandemie. 

Totodată, beneficiem şi de o altă axă de finanţare prin intermediului Fondului de modernizare.

Principalele declaraţii ale ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş:

Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are patru obiective:

1. Modernizarea şi dezvoltarea României

2. Modernizarea şi dezvoltarea oraşelor

3. Modernizarea şi dezvoltarea marilor servicii publice, precum sănătatea

4. Investiţii în mediul de afaceri

Principalele declaraţii ale ministrului Finanţelor Florin Cîţu:

„Conturile sunt pregătite, să vină banii”, şi-a început discursul ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. El susţine că documentul prezentat este o garanţie că PNL vrea ca drumul României să fie alături de UE şi NATO, spre deosebire de PSD. „Este momentul ca românii să spună stop promisiunilor mincinoase”, a afirmat Cîţu, adăugând că ”vremea câinilor cu covrigi în coadă şi a râurilor de lapte şi miere care curg din robinetele pesediştilor a luat sfârşit”.

Florin Cîţu a afirmat, joi seară, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că „Guvernul liberal face din nou diferenţa” şi a prezentat din timp, într-un mod transparent, planurile pentru viitorul României.

„PNL este singurul partid care prin acest program face o declaraţie publică fermă că drumul României este doar alături de UE  şi de aliaţii noştri nord-atlantici”, a afirmat Cîţu.

Acesta susţine că „este  momentul ca românii să spună stop promisiunilor mincinoase”.

„În acelaşi timp a sosit momentul ca toată clasa politică să înţeleagă că românii nu mai pot fi cumpăraţi cu promisiuni mincinoase: vremea câinilor cu covrigi în coadă şi a râurilor de lapte şi miere care curg din robinetele pesediştilor a luat sfârşit”, a mai afirmat Cîţu.

Ministrul Finanţelor Publice susţine că Programul de guvernare al PSD „nu duce România spre Uniunea europeană”.

De asemenea, Cîţu a afirmat că PNL nu lasă pe nimeni în urmă. „E momentul ca românii să compare foarte serios ofertele politice”, a mai declarat Cîţu. „Sunt convins că PNL va guverna şi după alegeri, iar în parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis vom face România liberală”, a încheiat Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite