Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a publicat noile măsuri de sprijin a consumatorilor de energie. Cum se va face plafonarea şi compensarea | DOCUMENT

2
21 Jan 2022 10:58:15
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul a publicat vineri proiectul de OUG privind schema de sprijin pentru consumatorii de energie prin plafonare şi compensare.

Potrivit documentului, pentru clienţii casnici – se propune acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
 
În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici şi să transmită furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienţilor casnici care se încadrează în limitele de consum:
 
- 2.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe egale; 
- echivalentul în kWh a 1.500 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3, alocat în tranşe egale. 
 

Plafonarea

 
În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, după cum urmează: 
 
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh; 
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh. 8. 
 
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează şi pentru clienţii non-casnici, după cum urmează: 
 
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh; 
 
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh. 
 
Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse: 
 
a) pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA; 
 
b) pentru gaze naturale - componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. 
 
Excepţie fac clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare
 

Draft FINAL OUG Modif L259 20ianuarie 21

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mircea miricioiu
21.01.2022, 16:11:15

guvernul sa aloce sume suficiente la programul casa verde si sa accepte realizarea de catre fiecare dintre doritori, a proiectelor de montaj si punere in functiune a instalatiilor fotovoltaice, cu criterii clare, concise, bazate pe analize si studii reale ( zona geografica, tipul de locuinta, tipul de instalatie, firmele acreditate pentru monrtaj etc. etc. ) si sa realizeze decontarea ulterior, dupa depunerea de catre cei care isi realizeaza instalatia, a documentatiei completate asa cum se poate solicita prin ghid. formula actuala este o cacealma plina de capcane informatice nascute din deficientele aplicatiei ( probleme generalizate in toata tara, vezi ca exemplu programul cardurilor de sanatate care este mereu blocat ) sau din actiunile hakerilor, asa cum s-a dovedit in decembrie cand totul s-a blocat si procedura a fost anulate. este o formula prin care se ajuta financiar cel mai mult consumatorul devenit deja prosumator si, in principal, se dezvolta baza de productie a energiei verzi. pentru zonele in care radiatia solara este scazuta ( zonele montane, sub montane de ex. ) si panourile fotovoltaice nu au randament, se poate veni cu statii eoliene. IMPORTANT ESTE CA CINEVA CU PUTERE DE DECIZIE SA GANDEASCA MAI MULT DECAT CEILALTI SI, TOTODATA, PE MASURA RESPONSABILITATILOR, DAR SA FIE SI DE BUNA CREDINTA, IMPLEMENTAND CORECT ASTFEL DE PROGRAME SI URMARIND APLICAREA LOR .

-1 (1 vot)
Ţepeş
23.01.2022, 08:14:12

mircea miricioiu Nu îmi dau seama cum oameni inteligenți pot pune botul la aiureala asta cu fotovoltaice și eoliene. În Cluj, în următoarele două săptămâni avem, în total 12-13 ore cu soare, iar viteza vântului are o medie de 8 km/h. Câtă energie poate fi făcută cu solare și eoliene? Merită investiția? Situația asta este la fel la nivelul anului: nu tu soare, nu tu vânt. Soluția? Hidrocentrale? Ok. Facem praf ecosisteme pe zeci de hectare și așteptăm ploaia. Sigur că putem aduce curent electric din Africa. Ieftin.

-20 (20 voturi)
Modifică Setările