Guvernul schimbă strategia: Codul insolvenţei, aprobat prin ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a acuzat că multe firme îşi cer insolvenţa pentru a nu mai plăti taxe
Premierul Victor Ponta a acuzat că multe firme îşi cer insolvenţa pentru a nu mai plăti taxe

Codul insolvenţei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanţă de urgenţă, nu ca proiect de lege, astfel că va intra în vigoare înainte de avizul Parlamentului, cum ar fi fost în cazul unei legi.

Codul insolvenţei a fost lansat de Ministerul Justiţiei, în dezbatere publică, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anunţat, înaintea şedinţei de miercuri, că pe agenda actelor normative a fost inclus şi Codul insolvenţei, tot ca proiect de lege.

La finalul şedinţei, însă, Guvernul a anunţat că procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă au fost aprobate prin ordonanţă de urgenţă.

Înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF, şi speră ca noul Cod al insolvenţei va combate evaziunea fiscală comisă în ultima perioadă de firme care au intrat în insolvenţă doar pentru a nu plăti taxele la buget.

Proiectul Codului insolvenţei prevede introducerea unor praguri pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, atât pentru debitor, cât şi pentru creditor, pentru a preveni insolvenţele frauduloase.

De asemenea, pentru evitarea aprobării unor planuri de reorganizare susţinute de un număr mic de creditori se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masă credală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite