Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul şterge datoriile a 10 companii din industria de apărare: se impune întărirea capacităţii de apărare a României DOCUMENT

6
14 Apr 2022 09:22:43
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul şterge datoriile a 10 companii din industria de apărare, în valoare de 137,2 milioane de lei, argumentând că „se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unormăsuri urgente de redresare economico - financiară a operatorilor economici de interes strategic”.

Cele 10 companii propuse pentru ştergerea datoriilor se încadrează în categoria principalilor furnizori de armament, muniţie şi material de război pentru forţele sistemului naţional de apărare, denumit în continuare FSNA.
 
„Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
 
În acest sens, susţin iniţiatorii, se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico - financiară a operatorilor economici de interes strategic prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel încât FSNA să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor naţionale de apărare ale statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru Uniunii Europene şi Organizaţiei Trataului Atlanticului de Nord.
 
Astfel, proiectul de OUG propune ştergerea unor datorii de 137,2 milioane de lei „pentru a nu se ajunge în situaţia în care aceşti operatori economici să intre în stare de faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, în timp real, a intereselor esenţiale ale siguranţei naţionale”.
 
În Anexa proiectului de OUG, pe care o publicăm mai jos, sunt menţionate următoarele companii din industria de apărare:
 
1. Societatea Uzina Mecanică Bucureşti

2. Societatea Uzina Mecanica Plopeni
 
3. Societatea Uzina Automecanica Moreni
 
4. Societatea Metrom
 
5. Societatea Tohan
 
6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraş
 
7. Societatea Pirochim Victoria
 
8. Societatea Uzina Mecanică Sadu
 
9. Societatea Carfil
 
10.Societatea Fabrica de Arme Cugir


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ludwig
14.04.2022, 09:30:35

Asa si cum le sterge, cu radiera? ele raman si sunt acoperite din taxele si impozitele prostilor ce lucreaza in privat..

-13 (17 voturi)
in bogus
14.04.2022, 09:39:26

o buna parte din companiile in cauza sint deja private. si cum crezi ca este mai bine? 1. companiile cu productie ptr armata sint iertate de datorii (in anume conditii)si pot sa inceapa sa cumpere materii prime si echipamente de productie, sa produca, sa plateasca salarii si impozite sau 2. nu sint iertate si Ro trebuie sa importe armele necesare? ambele variante pe banii prostilor bla, bla... ?

+2 (2 voturi)
in bogus
14.04.2022, 09:42:34

cred ca ar fi momentul sa se infiinteze si in Ro o agentie tip darpa ptr cine nu stie: in principiu, autoritatile anunta periodic o lista subiecte de interes ptr dezvoltarea de noi arme, sisteme de arme, etc, indivizi, companii, concerne, etc propun solutii, sint desemnati un numar de cistigatori pe fiecare tema care sint finantati pe o perioada de timp si cei care obtin cele mai bune rezultatea dupa faza asta primesc contracte de lucru ptr materializarea proiectelor.

T. Timisorean
14.04.2022, 09:44:00

Degeaba vor fi facute alte datorii. Furturile vechi se vor repeta. Va chinuiti de pomana, pana nu simplificati justitia, faceti legi simple si clare, eiminati mita tip "pensie speciala" din sistem, si recrutati oameni seriosi in partide, nu veti reusi sa faceti nimic, in continuare va ramane exact nimic in urma voastra - singurul lucru sigur este ca veti cheltui bani publici aiurea ca si pana acum.

plavanu al-xii-lea
14.04.2022, 11:01:57

CAM TARZIU V-ATI TREZIT TALHARILOR DIN GUVERN.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările