Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul va trimite la Bruxelles lista cu proiectele de infrastructură aflate în derulare şi pe care vrea să le continue în exerciţiul financiar următor

0
19 Jun 2015 12:24:07
Autor: Adina Vlad
Rata curentă a absorbţiei pe Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 este de 59%
Rata curentă a absorbţiei pe Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 este de 59%

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va transmite în această lună Comisiei Europene (CE) lista cu proiectele de infrastructură demarate în perioada 2007-2013, care nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, şi care urmează să fie fazate pentru continuarea finanţării în exerciţiul financiar 2014-2020, se arată într-un comunicat al MFE.

Comitetul de Monitorizare a Programului Operaţional Sectorial Transport (POS-T) 2007-2013 s-a reunit recent, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, a autorităţilor române implicate în gestionarea fondurilor europene şi a membrilor Comitetului de Monitorizare POS-T, pentru a identifica soluţii menite să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene în domeniu.
 
„Rata curentă a absorbţiei pe POS-T este de aproximativ 59% şi depunem în continuare eforturi susţinute în vederea indentificării unor căi eficiente pentru mărirea ratei de absorbţie pe actualul cadru financiar“, se arată în comunicat.
 
Printre soluţiile menţionate, se numără fazarea proiectelor cu risc de nefinalizare până la data de 31 decembrie 2015, în vederea asigurării finanţării din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020 a proiectelor începute în cadrul POS-T 2007 - 2013, dar şi abordarea retrospectivă a cheltuielilor, respectiv introducerea în POS-T, pentru rambursare, a cheltuielilor efectuate din alte surse de finanţare (buget de stat, împrumuturi etc.).
 
„Totodată, un subiect important de discuţie l-a reprezentat accelerarea ritmului de absorbţie, prin intensificarea procesului de monitorizare a proiectelor, realizată prin vizite pe şantier şi reducerea termenelor de verificare a cererilor de rambursare. Astfel, în cadrul reuniunii, s-a convenit asupra organizării săptămânale de întâlniri cu toţi beneficiarii POS-T, cu antreprenorii şi consultanţii, pentru identificarea contractelor cu probleme, cu prioritate asupra acelora care au impact semnificativ asupra ratei de absorbţie“, se menţionează în comunicatul MFE.
 
Ministerul Fondurilor Europene reaminteşte că a finalizat negocierile şi a transmis oficial spre aprobare, la Comisia Europeană, Programul Operaţional Infrastructură Mare.
 
„Începând cu luna iulie, România va avea la dispoziţie 9,41 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu şi energie“, mai arată reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările