Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul face noi victime, încercând să repare Ordonanţa lăcomiei

7
23 Jun 2019 18:21:06
Autor: Elena Deacu

O serie de angajaţi din construcţii vor fi discriminaţi şi nu vor beneficia de facilităţile fiscale promise de Guvern, pentru că Executivul a „uitat“ să introducă o prevedere importantă în modificările pe care le-a adus la celebra Ordonanţă a lăcomiei, OUG 114/2018.

Guvernul a adoptat, în decembrie, Ordonanţa 114, prin care a stabilit că salariul minim din construcţii este de 3.000 de lei, iar angajaţii beneficiază de o serie de facilităţi fiscale, precum scutire de la plata impozitului pe venit, de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi mai au o scădere a contribuţiei la pensii (CAS). De asemenea, firma care se încadrează la aceste facilităţi fiscale plăteşte o contribuţie asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei.

Cu toate acestea, companiile din sectorul construcţiilor s-au plâns că facilităţile au fost discutate doar cu membrii Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), care au beneficiat direct de OUG 114.

Drept urmare, ele au cerut modificări la OUG 114, care au fost adoptate de Guvern încă din data de 23 mai, printr-un nou proiect. Cu toate acestea, modificările au văzut lumina zilei abia vineri, 21 iunie, deoarece „schimbarea s-a schimbat“ din nou, între timp, iar în Monitorul Oficial a apărut altă versiune, una incompletă.

Angajaţii uitaţi

În urma modificărilor aduse la OUG 114 şi publicate vineri, o serie de angajaţi, precum cei care au încasat un salariu mai mic de 3.000 de lei, deoarece sunt angajaţi cu normă parţială de lucru sau au fost angajaţi în cursul lunii, nu vor mai beneficia de facilităţile promise de Guvern.

Mai precis, OUG 114 prevedea că „salariaţii beneficiază de facilităţile fiscale chiar dacă au salariu realizat mai mic de 3.000 lei cauzat de: concediu medical, protecţie socială, suspendări, concedii fără plată, absenţe nemotivate, contracte cu timp parţial, angajări în timpul lunii, încetări de activitate în timpul lunii”.

Prevederea care trebuia să îi includă şi pe aceştia la acordarea facilităţilor fiscale a fost „uitată“ şi nu a mai apărut în documentul publicat în Monitorul Oficial, atrage atenţia consultantul fiscal Cornel Grama.

„Să înţelegem că ceea ce era mai important din prevederile specifice domeniului construcţiilor, care ne interesa în mod special, a fost scos din forma iniţială a ordonanţei de urgenţă aprobate în şedinţa de Guvern, până la publicarea ei în Monitorul Oficial“, susţine şi un contabil.

Alte modificări

Modificările aduse la OUG 114 mai arată că se garantează salariul minim pentru sectorul construcţiilor din anul 2020 de minim 3.000 lei. Drept urmare, acesta ar putea creşte, ţinând cont că în prezent salariu minim este fixat la 3.000 lei. De asemenea, Guvernul a introdus noi coduri CAEN, astfel că se măreşte aria de firme care pot beneficia de facilităţile introduse. Totodată, Executivul a adus clarificări în ceea ce priveşte condiţia ca 80% din cifra de afaceri realizată de firmă să fie realizată în domeniul construcţiilor, pentru ca ea să poată beneficia de facilităţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Galeriu Crestinu
23.06.2019, 19:24:33

Acum cand Draknea-i in puscarie...normal ar trebui anulate toate OUG-urile astea fabricate in ultimii 2 ani ...ca numai in asta a constat toata "activitatea bogata " a guvernarilor PDSR ....alta grija n-au avut decat sa-si scape pielea de la PUSCARIA pe care toti o merita pe deplin.

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2019, 21:15:37

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
23.06.2019, 22:03:35

Astia care conduc tara de 29 de ani nu au o strategie, nu au un plan de dezvoltare pt.ca nu sunt in stare de asa ceva. Ei umbla numai cu cirpeli - nimpozitare din IT, salarii minim f. mari in constructii etc. Cu exceptia organelor de forta - poitie, jandarmerie, armata, justitie SRI etc. - care pt. protectia marilor borfasi sunt rasplatiti cu salarii si pensii speciale nemuncite enorme.

+2 (2 voturi)
gelu straton
23.06.2019, 22:36:01

Guvernul psd face ce stie mai bine, minte boborul si face praf economia. Dar e bine sa-si duca mandatul pana la cap, sa se aleaga praful dupa ei , nu dupa aia care ii schimba. Poate asa intelege si boborul asta ceva

+2 (2 voturi)
MV R.
24.06.2019, 08:35:38

...iar ministrul de Finanțe,discotecarul Teodorovici,se vrea președinte al României!

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările