Guvernul face noi victime, încercând să repare Ordonanţa lăcomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de angajaţi din construcţii vor fi discriminaţi şi nu vor beneficia de facilităţile fiscale promise de Guvern, pentru că Executivul a „uitat“ să introducă o prevedere importantă în modificările pe care le-a adus la celebra Ordonanţă a lăcomiei, OUG 114/2018.

Guvernul a adoptat, în decembrie, Ordonanţa 114, prin care a stabilit că salariul minim din construcţii este de 3.000 de lei, iar angajaţii beneficiază de o serie de facilităţi fiscale, precum scutire de la plata impozitului pe venit, de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi mai au o scădere a contribuţiei la pensii (CAS). De asemenea, firma care se încadrează la aceste facilităţi fiscale plăteşte o contribuţie asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei.

Cu toate acestea, companiile din sectorul construcţiilor s-au plâns că facilităţile au fost discutate doar cu membrii Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), care au beneficiat direct de OUG 114.

Drept urmare, ele au cerut modificări la OUG 114, care au fost adoptate de Guvern încă din data de 23 mai, printr-un nou proiect. Cu toate acestea, modificările au văzut lumina zilei abia vineri, 21 iunie, deoarece „schimbarea s-a schimbat“ din nou, între timp, iar în Monitorul Oficial a apărut altă versiune, una incompletă.

Angajaţii uitaţi

În urma modificărilor aduse la OUG 114 şi publicate vineri, o serie de angajaţi, precum cei care au încasat un salariu mai mic de 3.000 de lei, deoarece sunt angajaţi cu normă parţială de lucru sau au fost angajaţi în cursul lunii, nu vor mai beneficia de facilităţile promise de Guvern.

Mai precis, OUG 114 prevedea că „salariaţii beneficiază de facilităţile fiscale chiar dacă au salariu realizat mai mic de 3.000 lei cauzat de: concediu medical, protecţie socială, suspendări, concedii fără plată, absenţe nemotivate, contracte cu timp parţial, angajări în timpul lunii, încetări de activitate în timpul lunii”.

Prevederea care trebuia să îi includă şi pe aceştia la acordarea facilităţilor fiscale a fost „uitată“ şi nu a mai apărut în documentul publicat în Monitorul Oficial, atrage atenţia consultantul fiscal Cornel Grama.

„Să înţelegem că ceea ce era mai important din prevederile specifice domeniului construcţiilor, care ne interesa în mod special, a fost scos din forma iniţială a ordonanţei de urgenţă aprobate în şedinţa de Guvern, până la publicarea ei în Monitorul Oficial“, susţine şi un contabil.

Alte modificări

Modificările aduse la OUG 114 mai arată că se garantează salariul minim pentru sectorul construcţiilor din anul 2020 de minim 3.000 lei. Drept urmare, acesta ar putea creşte, ţinând cont că în prezent salariu minim este fixat la 3.000 lei. De asemenea, Guvernul a introdus noi coduri CAEN, astfel că se măreşte aria de firme care pot beneficia de facilităţile introduse. Totodată, Executivul a adus clarificări în ceea ce priveşte condiţia ca 80% din cifra de afaceri realizată de firmă să fie realizată în domeniul construcţiilor, pentru ca ea să poată beneficia de facilităţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite