Guvernul vrea să introducă un sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.

Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea că „sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale“, se arată în noul program al Guvernului, potrivit Mediafax.

„Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. În acest sens, vom susţine schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranziţie către noul sistem a măsurilor de atenuare a costurilor reformei, fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică“, conform planului Guvernului.

Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV), bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate. 

Guvernul consideră că astfel sunt eliminate nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor şi se creează posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.

Este menţionată şi creşterea responsabilităţii pentru veniturile de bătrâneţe ale persoanelor care lucrează în activităţi ocazionale şi sezoniere, în special în agricultură, prin crearea unui sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, având în vedere specificul acestor activităţi.

În luna noiembrie a anului trecut, agenţia Mediafax a anunţat, prezentând scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, faptul că Guvernul a transmis FMI că evaluează pensiile private obligatorii şi impactul acestora asupra sistemului de pensii şi a dezvoltării pieţei de capital, precizând că urmăreşte reducerea poverii fiscale fără impact bugetar, ceea ce sugerează o posibilă limitare a cotelor distribuite fondurilor private.

„Am început să întreprindem o analiză exhaustivă pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii (pensiile private obligatorii) şi implicaţiile acestuia pentru sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii, precum şi asupra dezvoltării pieţei de capital româneşti. Evaluăm, de asemenea, opţiuni de reducere a poverii fiscale într-un mod neutru pentru buget“, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană, obţinută de Mediafax.

Aceeaşi formulare a fost păstrată şi în scrisoarea convenită cu FMI la finele lunii februarie a acestui an.

Deşi formularea este ambiguă, pe cale logică se poate deduce că Executivul are în vedere cel puţin scăderea cotei de contribuţie atribuite fondurilor de pensii private obligatorii.

În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016.

Pentru Pilonul III (pensii private facultative), unde primele contribuţii au fost virate începând cu luna mai 2007, activele celor 10 fonduri însumau la septembrie 750,11 milioane de lei pentru 305.796 de persoane.

Program de Guvernare PONTA III


Mai puteţi citi: 

Cum putem avea pensii mai mari în România: Ministrul Muncii propune plata de contribuţii pentru toate veniturile încasate. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, anunţă lărgirea bazei de impozitare pentru scăderea deficitului din bugetul de pensii, care se situează undeva sub 13 miliarde de lei, bani transferaţi în fiecare an de către Guvern.

Mariana Câmpeanu, la Adevărul Live: Guvernarea Boc a tăiat pensiile speciale ale piloţilor, controlorilor şi personalului militar, cu excepţia magistraţilor. Guvernarea Boc a tăiat în 2011 pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, iar pilotul Adrian Iovan, pensionar acum, zbura pentru a-şi reîntregi veniturile, a declarat, la Adevărul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii pregăteşte un pachet minim de bază pentru a da ajutoare mai mari doar copiilor săraci. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că alocaţia lunară de 42 de lei pe care o primesc peste 3,8 milioane de copii ar trebui să fie acordată mai degrabă copiilor defavorizaţi, pentru a economisi bani de la buget. O eventuală majorare ar urma să se facă printr-un pachet minim de bază, sub formă de vouchere acordate doar celor din familii sărace, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituţională.

80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Mariana Câmpeanu: „Din 2012 ne preocupă acest aspect”. Nu mai puţin de 80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a catalogat cifra ca fiind foarte mare. „Încă din 2012 ne preocupă acest aspect”, a completat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite