Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să pună acciză şi pe ţigările electronice: 0,5 lei pe mililitrul de lichid utilizat. Preţurile se vor dubla

15
17 Mar 2015 13:36:54
Autor: Dan Străuţ
Ţigările electronice nu vor mai fi atât de ieftine ca acum
Ţigările electronice nu vor mai fi atât de ieftine ca acum

Ţigaretele electronice vor fi accizate, începând de anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia, Guvernul pregătind introducerea acestei noi taxe cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de Mediafax.

"Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Ţigaretă electronică».

Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului", este anunţat în documentul datat 13 martie.

Acciza: 0,5 lei/mililitru, preţurile se vor dubla

Noua acciză, care va fi aplicată din ianuarie anul viitor, va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.

Având în vedere că în prezent un flacon de 30 ml de lichid costă 10 lei, putem spune că preţul acestuia se va dubla după aplicarea accizei.

Practic, acciza va adăuga 15 lei la preţul actual.

Comparativ, pentru ţigările obişnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, şi alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram.

Taxa va creşte odată cu inflaţia

Această taxă va fi însă majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată de Institutul Naţional de Statistică până la 15 octombrie.

Nivelul actualizat al accizelor va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor până cel târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.

Noua acciză va fi aplicată la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului şi va fi exigibilă la la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare, la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import şi la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.

Cine va plăti

"Plătitorii de accize sunt operatorii economici care comercializează în România aceste produse, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produsele.
Plătitorii de accize sunt operatorii economici care au în proprietate materia primă şi care produc aceste bunuri cu mijloace proprii sau le transmit spre prelucrare la terţi, indiferent dacă prelucrarea are loc în România sau în afara României", este precizat în proiectul actualizat al Codului Fiscal.

Firma care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă astfel de produse trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă, iar firma care nu are domiciliul fiscal în România şi intenţionează să desfăşoare activităţi economice cu astfel de produse, pentru care are obligaţia plăţii accizelor în România, va desemna un reprezentant fiscal stabilit în ţară, pentru a îndeplini obligaţiile care îi revin.

Cu excepţia importatorilor, aceştia vor fi obligaţi să depună o declaraţie de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

Italienii au deja această acciză

La începutul acestui an, Italia a introdus acciza la ţigările electronice în cuantum de 50% din valoarea accizei impusă la ţigaretele clasice, iar producătorii de ţigări electronice au susţinut că măsura favorizează marile companii din industria tutunului.

În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

mitrut
17.03.2015, 15:47:55

Asta nu-i bai, sa puna. Bai ii ca vrea sa puna acciza si pe neuroni, stiind ca ei scapa ieftin!

+1 (1 vot)
MadWolf
17.03.2015, 16:24:41

...si acciza pe aerul respirat...

+3 (3 voturi)
etc etc
17.03.2015, 17:24:41

fix asa.

+1 (1 vot)
Vipercig Vipercig
17.03.2015, 16:34:29

Urmarile dupa punerea in aplicare a acestor legi vi le puteti imagina si singuri… Magazinele vor incepe sa se inchida, iar piata nationala de tigari electronice va scadea. Fiind in fata faptului implinit, comerciantii vor avea doua optiuni – sa dea faliment sau sa se lupte cu statul. Guvernul a ales sa ignore particularitatile tigarilor electronice si sa le trataze la fel ca tigarile clasice. Aceasta masura va avea efecte negative asupra sanatatii publice, dar nu si asupra Guvernului care va incasa bani! Un exemplu in acest sens il avem in Italia: https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2015/01/15/italia-cresterea-taxelor-pune-pe-butuci-industria-de-tigari-electronice/

+1 (1 vot)
...
17.03.2015, 18:12:49

Dar masuri dictate de practicile la nivel european privind sanatatea, autostrazile, educatia si alte activitati mai "practice" nu se iau? Cand sunt luati banii suntem europeni. Cand trebuie investiti banii, ce suntem?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările