Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să reia acordarea de vouchere de vacanţă din 2022

2
3 Dec 2021 13:59:41
Autor: Melania Agiu
Foto: turism20.ro
Foto: turism20.ro

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat, joi seara, că a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanţă începând cu anul 2022.

Potrivit documentului, angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 - 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, iar impactul bugetar va fi de 8,65 miliarde de lei în total.
 
„Instituţiile publice (...), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat", se arată în textul propunerii de act normativ.
 
Potrivit sursei citate, voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 - 2026 se vor emite doar pe suport electronic.
 
„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte", se arată în nota de fundamentare.
 
Totodată, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.
 
„Acordarea în perioada 1 iulie 2017 - 31 decembrie 2020 a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar să-şi petreacă concediile în ţară. 
 
Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată", se precizează în nota de fundamentare.
 
De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.
 
Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta să fie prelungită şi pentru perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada martie - decembrie 2019 a fost prelungită până la 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.
 
Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie - decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022, spun iniţiatorii.
 
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat", arată nota explicativă.
 
Ministerul Turismului  a anunţat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.
 
„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022", a declarat Constantin Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.
 
 
Proiectul poate fi consultat aici
 
Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre voucherele de vacanţă: Am propus prelungirea valabilităţii celor actuale şi acordarea de vouchere noi, de anul viitor
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

gigi banateanul
3.12.2021, 14:19:17

Ar fi o masura buna, dar cred ca se va raspunde cu _ Nu sunt bani ! Buna pt angajatioi statului cu venituri mici, buna pt firmele din turism, buna pt stat ca va iesi la suprafata o alta suma de bani prin taxe si impozite...se va reduce evaziunea din sectorul horeca.

-9 (9 voturi)
Coronavirus Noul
3.12.2021, 15:44:56

Gigi din Banat, nu știu ce ți se pare asa de bun în inițiativa asta, dincolo de faptul ca niște cetățeni vor primi o pomana de o mie și ceva de lei. În primul rand, tichetele astea o sa le primesc și judecătorii, parlamentarii și angajații din parlament, generalii din servicii, armata, politie, etc. Deci oameni care nu-si permit vacante.... În al doilea rand, agenții de turism, știind ca au un public captiv care va cheltui 8 miliarde, vor asigura aceleași servicii jalnice, la preț de 5 stele. În al treilea rand , din taxe o sa se întoarcă o mica parte din cele 8 miliarde. Dacă ar fi cap, cele 8 miliarde ar putea finanța investiții în turism, sub forma de împrumuturi cu dobânda foarte mica, și ar putea finanța amenajarea spatiilor dintre hoteluri. Oriunde mergi în tara, fie la mare, fie la munte, când ai ieșit din hotelul de 4-5 stele, curat și îngrijit, dai in nas cu bălăriile, cu pavajul denivelat, cu canalul care se scurge în strada sau în apa, cu ruinele din spatiile publice. De asta nu sunt turiști, nu pentru ca nu primesc niște tichete, de pomana. Dacă ne-am rezolva problemele evidente, probabil ca ar mai veni și turiști străini, nu doar bugetari, care-si cheltuie pomana.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările