Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul vrea să resusciteze 58 licee agricole. În 1997, în România erau 238. Dăncilă: Pregătim terenul şi sădim seminţele pentru viitor

0
9 Oct 2019 14:30:07
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul a început un proces de revitalizare a liceelor agricole, iar Ministerul Agriculturii va face investiţii în aproape 60 de asemenea unităţi. Dăncilă a mai spus că până în prezent au fost reorganizate 49 de staţiuni şi institute de cercetare agricolă.

Aflată miercuri la "Forumul agricultorilor - bilanţ şi perspective", organizat la Romexpo, premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul început un proces de revitalizare a liceelor agricole şi că Ministerul Agriculturii va face investiţii în 58 de licee cu profil agricol.
 
"Am început un proces de revitalizare a liceelor agricole, care să asigure specialiştii pentru viitor. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va face investiţii în 58 de licee cu profil agricol pentru a pregăti fermierii de mâine şi pentru a asigura forţa de muncă bine pregătită. Exact ca agricultura, pregătim terenul şi sădim seminţele pentru viitor”, a explicat Viorica Dăncilă.
 
Ea a mai afirmat în discursul său că în mai puţin de trei ani au fost reorganizate 49 de staţiuni şi institute de cercetare agricolă. 
 
"Rezultatele remarcabile din domeniul agricol ne-au motivat să luăm măsuri de reorganizare a sectorului de cercetare pentru a fi corect finanţat. În mai puţin de trei ani am reuşit să contribuim la reorganizarea a 49 de staţiuni şi institute de cercetare agricolă, în condiţiile în care, la începutul anului 2017, doar trei staţiuni şi institute din domeniu au beneficiat de această măsură. În scurt timp vom finaliza procesul de reorganizare din punct de vedere administrativ şi pentru ultimele două institute”, a afirmat Dăncilă.
 
Primul-ministru a reamintit de înfiinţarea unei bănci de resurse genetice vegetale, care va fi la Buzău.
 
"Este foarte important să punem la adăpost rezultatul muncii de cercetare în domeniul agricol, să diminuăm dependenţa de importuri şi să asigurăm securitatea alimentară a României. Din aceste considerente, am adoptat recent înfiinţarea unei bănci de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi plante medicinale. Aceasta va fi organizată la Buzău, unde există cel mai vechi bazin legumicol din România şi unde sunt păstrate circa 10.000 de soiuri de seminţe”, a mai afirmat Viorica Dăncilă.
 
În 1997, în România existau 238 de licee agricole, mai multe decât în 1989, dar, nenumăratele reforme prin care a trecut învăţământul de specialitate au dus la reducerea numărului acestor instituţii. În 2000 mai era 120 de unităţi şcolare cu profil agricol, iar în 2011 - doar în jur de 58 de licee tehnologice agrare, fără a pune la socoteală şi liceele silvice. 
 
„În urma analizei efectuate, s-a constatat că, la nivelul anului 2019, doar 58 de licee tehnologice mai deţin învăţământ agricol preponderent. Pentru restul liceelor tehnologice, ponderea specialităţilor agricole în totalul specializărilor este nesemnificativă, multe dintre fostele licee agricole consacrate schimbându-şi profilul”, motivează MADR decizia de a susţine financiar aceste unităţi de învăţământ. În plus, există licee ale căror terenuri nu mai sunt lucrate din cauza lipsei utilajelor mecanice sau au fost retrocedate ca urmare a aplicării Legii fondului funciar nr. 18/1991.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii