Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Haos pe piaţa gazelor: Engie România nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanţă. De ce a luat această decizie

24
16 Nov 2021 17:13:01
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Engie România a notificat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

Potrivit datelor transmise de Agerpres, compania a luat decizia de renunţare având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.
 
Sursa citată menţionează că, în decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.
 
„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie.
 
Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele", au explicat reprezentanţii companiei.
 
Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.
 
„Engie România este în dialog permanent cu autorităţile de resort pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru definirea condiţiilor aplicabile furnizorilor de ultimă instanţă pentru toate părţile implicate şi în beneficiul clienţilor", au mai anunţat reprezentanţii companiei.
 
 
Citeşte şi: ANRE cere furnizorilor de gaze care vor să se retragă să rezolve mai întâi problema clienţilor
 
De ce renunţă micii furnizori de gaze la consumatori. Explicaţiile specialiştilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

JOHN
16.11.2021, 17:29:33

Afara din Romania. Nu va convin profiturile?

-7 (25 voturi)
Constantine Constantine
16.11.2021, 17:47:07

bla bla bla... mie, Engie imi ia 15 lei lunar pe abonament,adica 180 lei/an.La 1,9 milioane de clienti fara sa miste un deget isi trage cca 350 milioane.Macar daca ar oferi ceva pentru banii astia dar sint bani obtinuti fara transpiratie.

-1 (27 voturi)
pathfinder
16.11.2021, 17:36:02

Deci e mai buna centrala pe lemne. Vecinul si-a pus gaz vara asta, 6000 de euroi, acuma ii vine sa se spanzure.

-8 (20 voturi)
lucian Marius
16.11.2021, 17:44:04

La 8000-12000 euro lua pompa de caldura ce naiba s-a comlicat cu gaz.

+13 (17 voturi)
Capelin Amar
16.11.2021, 17:45:36

Efectele prostiei guvernamentale. Afirm încă o dată că Popăscul Vî. - ministrul Energiei este cel mai habarnist individ care a populat acel minister. Nu știe nimic, nu înțelege nimic și prin urmare, nu poate rezolva o situație scăpată de sub control din cauza evidentei incapacități de a ocupa acea funcție. Sclifositul ăla nu e în stare să articuleze o politică energetică solidă și curajoasă și tot însăilează explicații penibile și imaginează soluții ridicole și păguboase crezând că l-a prins pe Dumnezeu de un picior cu ideile lui fistichii. Tot o trage cu piața liberă, cu furnizorii de ultimă instanță, cu scheme de compensare și cu liberalizarea prețurilor de parcă am fi la tarabă unde ai posibilitatea să te tocmești cu negustorul, să vezi marfa și să alegi ce-ți place. Incă o dată mai spun ca să-i intre poate în scăfârlie fandositului de ministru că energia nu e o marfă obișnuită și nu trebuie tratată ca pe un lucru expus fluctuațiilor, speculațiilor și vicisitudinilor provocate de diverși intermediari pripășiți în așa-zisa piață liberă. Energia este o necesitate vitală pentru majoritatea activităților economice și sociale iar a lua mâna forte de pe acest sector este o prostie fără seamăn sau o culpă penală provocată tot de prostie. Iar ANRE care a umplut domeniul de reglementări copiate din alte țări își face de lucru fabricând în continuare reguli alambicate pe care nu le pricep nici ei sub conducerea electricianului de duzină - pesedistul pârât Chiriță care are-n cap tărâță. Și cei care trebuie să suporte toate nenorocirile aste nu sunt pensionarii speciali și de lux ai regimului ci tot poporanii de rând care nu mai știu ce să facă și ce să zică pentru a scăpa de coșmarul facturilor super-umflate și imposibil de plătit. Și iarna nici n-a început cu adevărat.

+1 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările