HARTĂ Oraşe din România cu aeroport. De unde îşi iau zborul cei mai mulţi pasageri români şi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are 16 aeroporturi internaţionale în 15 dintre cele mai mari oraşe din România, însă autorităţile promit de mai mulţi ani construirea unora noi, în regiuni rămase neacoperite, dar şi modernizarea celor în prezent funcţionale. „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a oraşelor din România cu aeroport, dar şi a celor care în viitor ar putea avea unul.

Oraşe din România cu aeroport - Bucureşti

Aeroportul Internaţional Henri Coandă este cel mai mare aeroport din România şi unul dintre cele două aeroporturi importante din Bucureşti. Este situat în afara zonei urbane a Bucureştiului, în oraşul Otopeni, judeţul Ilfov, iar până în mai 2004 s-a numit Aeroportul Internaţional Otopeni. În anul 2014, Aeroportul Henri Coandă a fost tranzitat de 8,32 milioane de pasageri şi de aproape 92.000 de avioane.

Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu, cunoscut înainte ca Aeroportul Băneasa, a fost inaugurat în anul 1920 şi este  situat la şapte kilometric de Capitală. Până la înfiinţarea Aeroportului Internaţional Otopeni în 1970, acesta era principalul aeroport din capitala României. Din data de 25 martie 2012, Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu a fost închis pentru companiile low-cost, zborurile acestora fiind mutate la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. În prezent, Aeroportul Băneasa deserveşte doar zboruri business şi VIP.

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu au înregistrat în primul trimestru al acestui an un trafic aerian record de 1.809.228 pasageri, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului precedent. Conform informaţiilor furnizate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care coordonează cele două aeroporturi, evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi devansează semnificativ tendinţa generală înregistrată la nivel european.

Oraşe din România cu aeroport – Arad

Aeroportul Internaţional Arad se află la doar patru kilometri de oraşul Arad şi posedă cel mai important şi modern terminal cargo din vestul ţării. În anul 2014, Aeroportul Internaţional Arad a fost tranzitat de 28.280 de pasageri (în scădere cu 30% faţă de 2013) şi de 2.600 de avioane.

Oraşe din România cu aeroport – Bacău

Aeroportul Internaţional George Enescu (Aeroportul Internaţional Bacău) este situat în apropierea municipiului Bacău, are două terminale şi este utilizat de către doi operatori care realizează zboruri spre 12 destinaţii. În 2014, Aeroportul Internaţional Bacău a fost tranzitat de 313.376 de pasageri şi de 4.850 de aeronave. În ultimii 10 ani, traficul pe aeroportul din Bacău a crescut de peste 15 ori. 

Oraşe din România cu aeroport – Baia Mare

Aeroportul Internaţional Baia Mare este situat pe teritoriul oraşului Tăuţii-Măgheruş, din apropierea municipiului Baia Mare. Aeroportul Baia Mare a fost înfiinţat în anul 1964, când a început construcţia pistei betonate. Prima aterizare a unui avion pe aceste ţinuturi a fost în anul 1929, aparţinând Flotilei de Aviaţie de Garda Someşeni-Cluj, la bordul acestuia aflându-se Regina Maria. La 21 aprilie 2008, aeroportul a fost declarat Aeroport Internaţional.

Oraşe din România cu aeroport – Cluj-Napoca

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj este al doilea aeroport ca mărime din România după Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, el se află situat pe raza cartierului Someşeni din Cluj-Napoca şi a fost construit în 1969. Aeroportul a fost tranzitat anul trecut de 1,18 milioane de pasageri. 

Oraşe din România cu aeroport – Constanţa

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa a înregistrat o creştere substanţială a activităţii, în 2014 faţă de anul 2013. Traficul total a fost mai mare cu 124%, ajungând la 182.567 de pasageri. Au fost efectuate 5.141 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), cu 63% mai multe decât în 2013. Au fost derulate 953,30 tone de mărfuri.

Oraşe din România cu aeroport – Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova a fost deschis traficului internaţional după ce a fost certificat de ministrul Transporturilor Anca Boagiu în 2011. Începând cu 23 iulie 2014, Aeroportul Internaţional Craiova este bază a companiei Wizz Air, o aeronavă fiindu-i alocată pentru a opera 6 destinaţii în 4 ţări diferite. Anul trecut, aeroportul a avut 138.880 de pasageri şi un traffic de avioane de 3.500 de unităţi. 

Oraşe din România cu aeroport – Iaşi

Aeroportul Internaţional Iaşi este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate de pe teritoriul actual al României. Primele zboruri au avut loc în anul 1905, iar în anul 1926, odată cu inaugurarea cursei Bucureşti-Galaţi-Iaşi şi Chişinău, Aeroportul Iaşi a căpătat statutul de aeroport comercial. Anul trecut a avut 275.000 de pasageri şi un trafic de 4.800 de avioane. 

Oraşe din România cu aeroport – Oradea

Aeroportul Oradea este deschis oficial traficului internaţional de persoane şi mărfuri, punct poliţie de frontieră, vamă, poliţie sanitar-veterinară. Anul trecut a avut numai 36.500 de pasageri, în scădere faţă de 2013. Aeroportul urmează să fie modernizat, astfel încât pista de aterizare va fi prelungită până la 2.400 de metri şi lărgită până la 45 de metri. Terminalul pentru pasageri va fi modernizat, urmând ca peste câţiva ani să fie construit unul nou, la standarde Schengen, iar cel actual să devină clădire administrativă.

Oraşe din România cu aeroport – Satu Mare

Aeroportul Internaţional Satu Mare este unul din cele mai vechi aeroporturi din România, fiind deschis în anul 1936. Aeroportul are un singur zbor pe zi, operat de Tarom spre Bucureşti cu frecvenţă de luni până vineri. Numărul de pasageri ai Aeroportului Internaţional Satu Mare a fost de 12.600 anul trecut. 

Oraşe din România cu aeroport – Sibiu

Aeroportul Internaţional Sibiu este amplasat la trei kilometri vest de municipiul Sibiu. Inaugurarea aeroportului pe amplasamentul actual s-a făcut în 1943 şi la doar un an mai târziu începeau cursele regulate către Bucureşti, Braşov, Oradea şi Târgu Mureş. În 1959 a fost dată în exploatare o nouă clădire a aerogării, compusă din parter, etaj, turn de control şi sală de aşteptare, ca mai apoi, în 1970, a fost dat în exploatare balizajul şi dispozitivul luminos de apropiere, iar în 1975 clădirea radarului împreună cu instalaţiile aferente. În 1992, aeroportul a fost declarat internaţional, primele destinaţii fiind München şi Stuttgart. În perioada 2006-2008, aeroportul a fost modernizat şi extins printr-o investiţie totală de 77 de milioane de euro. După finalizarea lucrărilor de extindere, aeroportul din Sibiu are capacitatea de a opera aeronave de mari dimensiuni. Anul trecut, aeroportul a avut 216.000 de pasageri şi un trafic de 4.900 de aeronave. 

Oraşe din România cu aeroport – Suceava

Aeroportul Internaţional Ştefan cel Mare Suceava a avut în 2013 un trafic de 20.054 de pasageri. Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie 2014, lucrările fiind realizate cu o investiţie de 105 milioane de lei, din fonduri europene.

Acesta va fi dat în folosinţă în 25 octombrie, cu toate echipamentele montate, susţine firma care execută lucrarea, Tehnic Asist Botoşani, care reclamă întârzieri din cauza „finanţării şchioape“ care generează depăşirea constantă a disponibilului de 22 de milioane de lei.

Situaţia investiţiei de la Aeroportul Suceava a fost discutată, vineri, la solicitarea preşedintelui PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, cu conducerea CJ Suceava, a Aeroportului Suceava şi a firmei care execută lucrarea, în prezenţa mai multor parlamentari PNL şi PSD, dar şi a preşedintelui CJ Botoşani, Gheorghe Sorescu, transmite corespondentul Mediafax.

Într-un material informativ pus la dispoziţia participanţilor de firma Tehnic Asist, se arată că termenul de 1 august pentru finalizare anunţat de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, nu se bazează pe situaţia din teren, existând probleme de natură tehnică pentru care nu au fost finalizate procedurile, dar şi probleme privind decontarea lucrărilor.

Astfel, constructorul semnalează câteva probleme legate de infiltraţii de apă, de construcţia unor conducte pentru scurgerea apelor pluviale, de poziţionarea PAPI şi recunoaşte că sunt întârzieri la uzina electrică, dar subliniază că a început finisajele interioare la noul turn de control. În ceea ce priveşte finanţarea, Tehnic Asist arată că beneficiarul se prevalează de termenul de plată de 90 de zile din contract, dar în acelaşi timp, prin contract, firma a angajat un cash-flow de 22,1 milioane de lei care este atins în două luni, iar beneficiarul are la dispoziţie însă 90 de zile pentru plată, ceea ce determină blocaj financiar. 

image

Sursa: wikipedia.ro

Oraşe din România cu aeroport –Târgu Mureş

Aeroportul Internaţional din Târgu Mureş, redenumit în mai 2006 Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, a avut anul trecut 343.500 de pasageri, cu un trafic de peste 3.000 de avioane. Companiile aeriene care au zboruri de pe Aeroportul Internaţional Transilvania sunt Tarom şi Târgu Mureş, cu 10 destinaţii.

Oraşe din România cu aeroport –Timişoara

Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia este al treilea aeroport ca mărime din România, după aeroportul Henri Coandă din Bucureşti şi Aeroportul Internaţional din Cluj, şi deserveşte o populaţie de 2,5 milioane de locuitori. În 2014 a avut un trafic de 736.000 de pasageri şi peste 10.000 de avioane. 

Oraşe din România cu aeroport –Tulcea

După mai bine de 20 de ani, Aeroportul Delta Dunării Tulcea a fost redeschis în primăvara anului trecut, după intrarea pe piaţă a companiei aeriane Fly Romania, care operau avioanele TEN Airways, business controlat de Ovidiu Tender. Câteva luni mai târziu, redeschiderea Aeroportului din Tulcea şi intrarea pe această piaţă a lui Ovidiu Tender se transformau în cel mai mare eşec: compania aeriană low-cost Fly Romania a vândut 9.000 de bilete şi a efectuat zboruri numai pentru puţin peste 1.000 de oameni. Ten Airways se află în insolvenţă încă din luna martie a acestui an, după ce şi-a deschis activitatea în 2010.

În plus, mai există şi Aeroportul Caransebeş, situat în judeţul Caraş-Severin, care nu mai apare pe lista aeroporturilor certificate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, dar care a avut zboruri regulate de la Bucureşti, operate de compania TAROM între 1975 şi 1994.

Acestora li s-ar putea adăuga în viitor câteva noi aeroporturi aflate în diverse stadii, de la proiect la construcţie: Brasov, Alba Iulia, Deva, Bistriţa şi Galaţi-Brăila.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite