Harta restanţelor la întreţinere. INFOGRAFIE: Bucureştenii sunt campionii facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile la curent, gaze, apă şi salubritate încarcă cel mai mult costurile de întreţinere a locuinţei
Facturile la curent, gaze, apă şi salubritate încarcă cel mai mult costurile de întreţinere a locuinţei

Două treimi din bucureşteni şi mai mult de 60% din locuitorii regiunilor Centru şi Sud-Est nu-şi pot acoperi la timp cheltuielile lunare cu apa, gazul şi încălzirea casei. Oltenii şi moldovenii sunt cei mai buni plătitori

Din datele privind cheltuielile românilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“, reiese că mai mult de o jumătate din gospodării (53,3%) nu pot plăti la timp facturile de întreţinere a locuinţei.

Este vorba despre cheltuielile cu utilităţi cum sunt apa, gazul sau căldura.

O altă serie de date se referă la procentajul celor care nu pot plăti la timp factura la lumină şi arată că ponderea acestora este chiar mai mare decât în cazul facturii la întreţinere.

„Adevărul“ vă prezintă, pe scurt, câteva concluzii desprinse din studiul INS, din care reiese că în oraşele mari şi în familiile numeroase se regăsesc cei mai mulţi restanţieri la întreţinere.

În oraşe sunt cei mai mulţi restanţieri

Repartizarea pe medii de rezidenţă arată că 66,5% din gospodăriile urbane nu-şi pot acoperi la timp cheltuielile cu factura la întreţinere (şi 45,5% cu factura la energia electrică), în timp ce doar 37,4% din gospodăriile rurale se confruntă cu această problemă.

La nivel naţional, imposibilitatea acoperirii cheltuielilor de întreţinere creşte odată cu mărimea gospodăriei.

La cele formate din o persoană, procentajul restanţierilor este de 54,5%, în timp ce la gospodăriilor cu 6 persoane şi peste procentajul urcă la 57,4%.

După statutul capului de familie, repartizarea restanţierilor arată astfel: 70,5% din gospodăriile conduse de şomeri nu pot acoperi cheltuielile cu întreţinerea, situaţie în care se regăsesc şi 59% din cele conduse de salariaţi, 53,7% din ale pensionarilor, dar şi 45,9% din gospodăriile conduse de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole (inclusiv patroni).

image

Agricultorii au doar în proporţie de 30,2% probleme cu plata facturii la întreţinere.

Statisticile oficiale relevă proporţii asemănătoare şi la restanţele pentru factura de energie electrică: 67,2% din gospodăriile conduse de şomeri, 51,9% din cele conduse de pensionari, 49,1 din ale salariaţilor şi 35% din ale lucrătorilor pe cont propriu înregistrează asemenea restanţe.

Presiune maximă pe Bucureşti

Tot din studiul INS mai reiese că bucureştenii sunt campionii restanţelor: peste 66% dintre ei au declarat la INS că nu pot acoperi la timp cheltuiala cu întreţinerea locuinţei.

Locuitorii din Capitală sunt urmaţi de 65% din locuitorii regiunii Centru şi de 60,5% din locuitorii regiunii Sud-Est. Cei mai buni platnici se regăsesc în Oltenia (unde doar 41,8% din populaţie are probleme cu factura la întreţinere) şi Moldova (cu 42,4%).

Oposibilă explicaţie pentru un asemenea raport ar putea veni din diferenţele foarte mari între sumele cheltuite cu întreţinerea. Repartizarea pe regiuni a acestor cheltuieli arată o diferenţă de la simplu la dublu între Moldova şi Bucureşti-Ilfov.

Dacă în Regiunea Nord-Est (Moldova) cheltuiala medie este de 153,3 lei lunar pe persoană, în Bucureşti aceasta ajunge la 344,3 lei lunar pe persoană.

Asta pentru că, spre exemplu, factura la energia termică este de 4,5 lei lunar pe persoană în Moldova, în timp ce la Bucureşti urcă spre 47 de lei.

De asemenea, cheltuielile medii cu apă-canal-salubritate sunt de 33,5 lei lunar pe persoană în Moldova, faţă de 126 de lei lunar pe persoană în Bucureşti.

Diferenţe mari sunt şi la gaze şi energia electrică: 35,1, respectiv 75,3 lei lunar pe persoană în Moldova, faţă de 57, respectiv 98 de lei lunar pe persoană în Bucureşti.

În fine, potrivit statisticilor oficiale, costurile medii cu energia electrică şi termică, gaze şi servicii de apă-canal-salubritate trec de 200 de lei pe persoană, reprezentând 28% din cheltuielile unei gospodării şi ocupând locul al doilea după mâncare în topul priorităţilor unei gospodării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite