Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor pentru populaţie ar putea creşte cu mai puţin de 2% de la 1 iulie. Pentru industrie, dereglementarea se va opri din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, crede că liberalizarea va aduce o scumpire mai mică decât se menţiona în calendarul de liberalizare, convenit cu instituţiile financiare  FOTO Mediafax
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, crede că liberalizarea va aduce o scumpire mai mică decât se menţiona în calendarul de liberalizare, convenit cu instituţiile financiare  FOTO Mediafax

Calendarul de liberalizare prevede o creştere de 2% a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire“, a spus Havrileţ, citat de Agerpres.ro.

El a mai afirmat că în calendarul de liberalizare se prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici în acest an, dar, ANRE nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%. „Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%“, a completat oficialul ANRE.

Anularea calendarului de liberalizare pentru micile firme

Havrileţ a mai afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deşi calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014.

Măsura este necesară întrucât preţul ar fi mai mare decât cel al pieţei, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului“, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Liberalizarea gazelor a fost impusă de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Industria s-a plâns mult în ultimele luni în privinţa liberalizării, despre care reprezentanţii CONPIROM au arătat că nu este decât o scumpire către preţul de import. Recent, guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijin petnru marii consumatori de gaze.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/liberalizare-gaze" target="_blank">View the story "liberalizare gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite