Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Heiuş: Ne-am săturat să vedem cum aleargă ANAF după vânzătorii de covrigi. „Antifrauda” verifică balastierele şi importatorii de fructe şi legume

2
20 May 2022 10:48:49
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / Octavian Gheorghe
FOTO Inquam Photos / Octavian Gheorghe

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat că trebuie direcţionate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală, precizând că parcă lumea s-a săturat să vadă Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii.

De miercuri, au loc controale la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros, fiind aplicate amenzi de peste 1,3 milioane de lei. Vineri, au loc controale la balastiere, pentru a verifica "modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului"."Ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat", afirmă Heiuş.
 
Lucian Ovidiu Heiuş a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu va mai permite ca în timpul controlului ANAF să se producă abuzuri. 
 
“Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF-ul este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii. Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat preşedintele ANAF. 
 
El a precizat că în acest zile au loc nişte acţiuni ale Antifraudei în zonele unde se produce marea evaziune fiscală. 

“Miercuri, joi şi astăzi se desfăşoară nişte acţiuni foarte ferme ale Antifraudei. (...) Miercuri şi joi au avut loc acţiuni la comercianţii care importă, fac achiziţii intra-comunitare de legume, fructe şi distribuie en-gros. Am mers în marile centre de furnizare en-gros pentru că mi se pare normal să mă duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineaţa sunt gata vândute, nu a venit nimeni să îi controleze, nu mai facem nicio factură fiscală. Şi acolo s-au dus inspectorii fiscali din toată ţara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o acţiune foarte bună. Rezultatul, cel puţin pe ziua de miercuri, vă pot da nişte cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificaţi 294 de contribuabili, s-au aplicat sancţuini contravenţionale în valoare de 1.348.113  lei, amenzi şi confiscări, 210 amenzi în valoare de 1.295.522, a fost confiscat numerar în valoare de 52.561. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a menţionat că în cursul zilei de vineri inspectorii Antifraudă au mers în controale la balastiere. 
“Iar astăzi în toată ţara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăşi un punct unde există un risc fiscal mare şi unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare aţi avut un vecin care avea nevoie de o maşină de nisip sau de pietriş, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu maşina, i-a dat banii, nu a primit o chitanţă, nu a primit o factură, nu a primit nimic. Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează şi se declară sumele de bani care se obţin din exploarea unor resurse ale statului”, a mai transmis preşedintele ANAF.  
 
El a mai adăugat că Fiscul nu poate să fie iubit, dar trebuie să devină respectat. 
 
“Ca preşedinte al ANAF-ului, ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat, respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovada inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că le vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să îşi recâştige propriul respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Vreau să las la finalul mandatului meu un ANAF respectat”, a transmis Lucian Ovidiu Heiuş.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

in bogus, again...
20.05.2022, 11:03:40

"Ne-am săturat să vedem cum aleargă ANAF după vânzătorii de covrigi. „Antifrauda” verifică balastierele şi importatorii de fructe şi legume" Citeste mai mult: adev.ro/rc66ey ca cestie: in sua, irs-ul (internal revenue service, oarecum echivalentul anaf da' mai mult inca) nu se ocupa de cazurile in care frauda este estimata sub o anumita valoare, cam 100-200k dolari. motivul? consumul de timp si cheltuielile implicate nu sint acoperite de sumele eventual recuperate. mottoul este "we have bigger fish to fry"

+1 (1 vot)
indianul joe
20.05.2022, 13:25:33

Eu am fix ul meu, cu lautarii ! Pe astia cand ai impozitati ??? Traiesc in lux, muncesc doar 4 zile pe luna si iti rad in fata !!! De ce manelistii nu plataesc impozite ??? Si nu doar ei, ci toti lautarii din RO... Unii chiar au pretentia ca sunt ''artisti''...si cum arta e grea, cu multe sacrificii, se considera desupra oamenilor normali. Sa plateasca impozit si nu mai am nimic cu ei !

-10 (12 voturi)
Modifică Setările