Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Hotelierii se plâng că nu şi-au primit nici compensaţiile de la stat pe 2020: Despre 2021 ce să mai vorbim. Certificatul verde e reinventat ca definiţie doar în România

5
25 Oct 2021 20:26:45
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Hotelierii se plâng că nu şi-au primit nici compensaţiile de la stat pe 2020 şi că noile restricţii vor afecta masiv industria ospitalităţii.

Noile restricţii în vigoare de luni vor afecta masiv industria ospitalităţii şi vor duce la un nivel de activitate redus, susţin reprezentanţii din domeniu, menţionând că o mare problemă este reprezentată de lipsa compensaţiilor financiare imediate.
 
"Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019 şi asta trebuie cumva compensat prin scheme de sprijin sau prin facilităţi fiscale. Altfel, la al 4-lea şoc adus industriei e clar că ne va fi extrem de greu să rezistăm", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.
 
În opinia sa, restricţiile care se introduc luni vor afecta cu siguranţă încă o dată industria ospitalităţii, care "a suferit şi suferă extrem de mult încă de la declanşarea pandemiei".
 
"Cred însă că problema cea mai mare nu este legată acum de restricţii (pentru că nevoia unor măsuri care să ajute din punct de vedere medical este evidentă), ci de compensaţiile cu care statul român vine pentru susţinerea economică. Noi nici măcar compensaţiile pentru 2020 nu le-am primit, despre 2021 ce să mai vorbim", a adăugat preşedintele FIHR.
 
Călin Ile consideră firesc ca statul să susţină atât angajaţii din turism, cu măsuri precum kurzarbeit şi ajutor de şomaj, în condiţiile în care aceştia nu-şi pot practica meseria din cauze medicale, cât şi antreprenorii din turism, aşa cum au făcut şi fac toate statele europene.
 
De asemenea, preşedintele Alianţei pentru Turism (APT), Dragoş Anastasiu, a afirmat că toate aceste restricţii vor afecta încă o dată masiv această "industrie a zâmbetului".
 
"Măsurile au parţial, din punctul meu de vedere, fracturi logice (inclusiv din punct de vedere medical), iar lipsa compensaţiilor financiare imediate este de neînţeles şi neacceptat în contextul în care suntem la peste 18 luni de la începutul pandemiei şi există şi cheia rezolvării care se cheamă vaccin şi testare", a subliniat Dragoş Anastasiu.
 
În opinia sa, măsurile restrictive actuale vor afecta o dată în plus industria ospitalităţii, a evenimentelor şi pe cea culturală.
 
"Chiar şi fără acest moment, aceste industrii se aflau într-un moment extrem de greu atât timp cât au fost cele mai afectate în ultimele 18 luni, iar măsurile compensatorii ori nu au existat, ori au fost insuficiente ori au venit extrem de greu sau încă nu au venit deloc deşi sunt reglementate. Chiar dacă suntem conştienţi de problema sanitară, nu putem înţelege şi accepta faptul că vin noi restricţii fără ca, în acelaşi moment, să se vină din partea autorităţilor şi cu compensaţii financiare. Pe de altă parte, cu toată înţelegerea noastră şi responsabilitatea de care putem face oricând dovadă, nu înţelegem faptul că 'certificatul verde' este reinventat ca şi definiţie doar în România, în sensul în care cei nevaccinaţi dar testaţi sunt excluşi. Înţelegem că statul român vrea să protejeze nevaccinaţii pe costurile companiilor", a mai spus preşedintele APT.
 
În opinia sa, ceea ce este şi mai puţin de înţeles este interzicerea în totalitate a oricăror evenimente, inclusiv cele de training sau corporate, chiar şi dacă s-ar face doar cu persoane vaccinate (sau testate).
 
"În continuare nu înţelegem de ce se vorbeşte despre vaccinaţi versus nevaccinaţi în loc să se vorbească despre imunizaţi versus neimunizaţi. Cu alte cuvinte sunt excluşi de la o viaţă semi-normală şi cei care au imunizare naturală (eventual dovedită prin anticorpi în sânge) dacă nu au adeverinţă de trecere prin boală. Şi asta în cazul specific ţării noastre unde mai mult de jumătate din populaţia de la oraşe este trecută prin boală (în largă majoritate fără adeverinţă de la DSP )", a adăugat Dragoş Anastasiu.
 
Pe de altă parte, Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA, consideră că noile restricţii au un impact minimal asupra industriei HoReCa.
 
"Impactul este minimal pentru că ne referim doar la programul de funcţionare, până la ora 21:00. Altfel, oricum aceste restricţii existau. Green Pass-ul era deja implementat în restaurante. Vânzările au scăzut în oraşe cu 30-50%, odată cu introducerea Green Pass-ului, iar în rural, unde lumea este mai puţin vaccinată, chiar cu 70-80%", a precizat Daniel Mischie.
 
Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adevarul supara
25.10.2021, 23:02:17

Adevarul e ca de cand e pizneleul la guvernare, foarte greu iti intra compensatiile de la buget. Cat de scarba mi-e de dragnea cariatu' insa in timpul marii risipe, adica guvernarea psd, cand toata lumea era mituita cu cresteri pt a muta atentia de la adevaratele furaciuni, banii intrau in cont de la o luna la alta. Am angajat o studenta de jumatate de an si nici gand sa bage ceva bani pt ajutorul de angajare, concedii medicale nici gand dar sa nu te puna sfantul sa nu platesti o luna taxele la stat ca esti ars.....De ce nu se fac oare compensatii? de ce statul e un partener atatde hraparet si nesimtit?

-8 (8 voturi)
VĂRU
25.10.2021, 23:51:47

Deci.....După mintea ta, psd prin mărirea salariilor din învățământ, sănătate ,pensii, majoritatea pecetluite de bocu si bețivu a dat mită să nu vadă furăciunile, nu pentru că era normal. Te întreb, unde sânt datoriile de atunci,cu mituitul tău (de om bolnav) și cele 30 miliarde datorii in prezent, stai liniștit că o să primești compensații de la usr. O compensație ți-ar fi binevenită la mintyukă , acolo-i baiul...Nu -i iubesc pe psd-iști ,dar când văd cătă debilitate poate exista la unii...Păi la tine a fost risipă,că ți-au dat compensațiile nefericitule ...

-1 (1 vot)
Adevarul supara
26.10.2021, 18:49:57

Pai sa iti spun varu sandel care e treaba, partial ai dreptate dar prefer sa vad bani in investitii si industrie care vor aduce plus valoare din care se maresc pensiile si salariile, ori la noi, pe vremea psdului, fondurile pt investitii erau la 0,9 den PIB, cea mai mica valoare si totul era facut din pix ca pe vremea lui ceasca si da, au marit sa poata ei fura...Desigur ca era nevoie de mariri dar pe criterii de performanta. In fine, nu stiu pe la ce birou lucrezi tu si cat intelegi din ce am scria mai sus.....

-7 (7 voturi)
True Blue
25.10.2021, 23:41:49

Hotelierii si-au vazut de interesul imediat si au demonstrat ca nu au nicio viziune. Nici nu stiu de ce trebuie ajutati de stat adica de ceilalti.N-ati inteles ca tara se imprumuta sa plateasca bugetarii care practica statul la stat, pensii speciale si extrem de mari, ajutoare de tot felul, etc? Din cate inteleg, judecat dupa taxele platite, asta vara nu prea au fost turisti pe litoral si mai pe nicaieri.

+9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
26.10.2021, 01:33:17

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările