Ilie Şerbănescu: Criza în România abia acum începe. Singura soluţie este capitalul străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate ieşi din recesiune, însă nu şi din criză, pentru că modelul economic al României este unul bananier, bazat pe consum, fără producţie. Criza în România abia acum începe. Doar capitalul străin mai poate face ceva, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu la videochatul "Adevărul".

"Suntem într-un cerc vicios din care nu ştiu cum vom ieşi. Ce măsuri de stimulare se pot lua? Stimularea consumului se poate face doar de către statele dezvoltate. În România, guvernul nu poate face acest lucru pentru că nu are bani", a spus Ilie Şerbănescu.

Ungurii şi sârbii profită din plin de pe urma crizei din România

Analistul a arătat că România luptă în acest moment pe două fronturi, cel al recesiunii şi cel al crizei. "Din recesiune putem ieşi. Se poate întoarce roata să obţinem creştere economică, în special pentru că se redresează marile economii occidentale, deci prin export se mai redresează şi economia românească", spune Şerbănescu.

Economia României, bananieră, de periferie

El a subliniat însă că marea problemă a României este lupta cu modelul economic pe care l-am aplicat în ultimii ani. "Dar din criză nu putem ieşi. Criza este a modelului de economie bazată pe consum, fără producţie, pe importuri fără exporturi. Este un model bananier, în care se mai află şi vreo două-trei ţări de la periferie, ca şi noi. Economia bazată pe consum nu poate duce niciodată la dezvoltare", susţine fostul ministru din guvernul Ciorbea.

În opinia sa, statul nu mai are pârghii pentru a remedia această situaţie. Întrebat de moderatorul George Rădulescu dacă privatizarea companiilor rămase în posesia statului ar fi o soluţie, Şerbănescu a spus că veniturile obţinute din privatizări nu vor fi mai mari de câteva sute de milioane de euro, sumă care nu rezolvă problema de fond a economiei româneşti.

"80% din buget merge pe pensii şi salarii, ăsta e faliment. Le plătim din împrumuturi. Asta este sugrumare. Dacă capitalul străin vrea să facă ceva aici în afară de economie de tip bananier, aici e soluţia", consideră el.

Analistul fatalist

Analistul a mai arătat că problemele economiei româneşti au fost de tipul bulgărelui de zăpadă. "Cel mai grav este că am intrat în următorul cerc vicios. Avem de plătit credite mai vechi care sunt mai mari decât ce putem încasa acum sub forma creditelor noi", a argumentat el.

Şerbănescu a fost azcuzat de un cititor că previziunile sale sunt fataliste. "Sunteţi foarte fatalist. Chiar nu vedeţi să se întâmple şi ceva bun?", a citit moderatorul întrebarea. Analistul a replicat: "Nu văd. De ce să-l mint pe cel care pune întrebarea?".

"Toamna aceasta va fi foarte grea, criza în România abia acum începe. În 2009, statul a apărat şi economia de stat, şi pensionarii şi bugetarii. Aceştia abia de acum încolo sunt loviţi", a continuat el.

Ai bani? Diversifică moneda de economisire

În ce monedă îşi ţine banii un analist economic? "Ai bani, trebuie să-i ţii în mai multe monede şi în mai multe locuri. Diversificarea este singura soluţie. O treime în dolari, o treime în lei, o treime în euro. Pierzi într-o parte, câştigi în cealaltă", recomandă Şerbănescu.

Întrebat de moderator la finalul discuţiei dacă, în opinia sa, Cabinetul Boc va rămâne la guvernare, Şerbănescu a răspuns că nu este important. "Vedeţi pe altcineva?", a mai întrebat moderatorul. " Pe domnul Boc sau un alt domn Boc, nu contează cum se va numi. Mugur Isărescu este foarte bun unde este. De la BNR are mai multe părghii pentru a face ceva în economie. Ca guvernator are două pârghii foarte importante: cursul şi inflaţia. Dacă le joacă inteligent, se poate contribui la ieşirea din criză", a conchis analistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite